Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, κατέθεσε μαζί με άλλους συναδέλφους του, ο βουλευτής του Ν. Λάρισας και Τομεάρχης Υγείας της ΝΔ κ. Χρήστος Κέλλας, με θέμα τις απλήρωτες εφημερίες των ιατρών του Ε.Σ.Υ, για πρώτη φορά μάλιστα στα χρονικά.

«Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κάθε μέρα που περνάει επιδεινώνει την κατάσταση της χώρας και των πολιτών της. Μια Κυβέρνηση που είχε σαν σημαία της, την βελτίωση της καθημερινότητας των Ελλήνων, δυστυχώς με την πολιτική της, χειροτερεύει την κατάσταση και οδηγεί σε ασφυξία όλες τις παραγωγικές τάξεις. Η πρώτη φορά Αριστερά Κυβέρνηση, κατάφερε και άφησε για πρώτη φορά στα χρονικά του Ε.Σ.Υ, απλήρωτους τους νοσοκομειακούς γιατρούς από τις κανονικές τους εφημερίες και σε ελάχιστους που καταβλήθηκαν, ήταν μειωμένες κατά 10 – 30%. Αν αυτό δεν είναι μείωση μισθού, τότε ποιο είναι;», ήταν οι χαρακτηριστικές δηλώσεις του Λαρισαίου πολιτικού.

Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών:

Για πρώτη φορά στην ιστορία του Ε.Σ.Υ. οι νοσοκομειακοί ιατροί παραμένουν απλήρωτοι για τις κανονικές τους εφημερίες. Δεν γίνεται λόγος για τις πλεονάζουσες εφημερίες, αλλά για τις κανονικές προγραμματισμένες εφημερίες. Η αφερεγγυότητα του Ελληνικού Δημοσίου και κατ’ επέκταση του Υπουργείου Υγείας έχει φέρει τους ιατρούς που δεν πληρώνονται σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση. 

Το γεγονός μάλιστα πως το ποσό των κανονικών εφημεριών αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της τελικής μισθοδοσίας, μειώνει ακόμη περισσότερο το σύνολο των μηνιαίων αποδοχών των νοσοκομειακών ιατρών. Σε αυτό το σημείο μάλιστα υπενθυμίζεται, πως η τελευταία φορά που καταβλήθηκε το σύνολο των αποδοχών στους ιατρούς ήταν το Δεκέμβριο του 2014. Έκτοτε δεν έχουν ξαναδεί το χρώμα του χρήματος. 

Επιπλέον, πληροφορίες, που έρχονται από συνδικαλιστικά όργανα, αναφέρουν ότι η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προχώρησε στην επιλεκτική αποπληρωμή των κανονικών εφημεριών σε μερικά νοσοκομεία της χώρας, ενώ στα υπόλοιπα η κατάσταση εξακολουθεί και παραμένει η ίδια. Επίσης, σε όσους ιατρούς καταβλήθηκαν τα οφειλόμενα ποσά παρατηρήθηκε μείωση της τάξεως του 10-30%. Η περικοπή αυτή ήρθε απροειδοποίητα οδηγώντας σε μεγαλύτερη συρρίκνωση της προβλεπόμενης μισθοδοσίας των νοσοκομειακών ιατρών, οι οποίοι υφίστανται όχι μόνο ψυχολογική και σωματική κόπωση, εξαιτίας των αλλεπάλληλων εφημεριών λόγω ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό,  αλλά και οικονομική εξαθλίωση, υποτιμώντας το σημαντικό έργο που προσφέρουν. 

Κατόπιν όλων αυτών ΕΡΩΤΑΣΘΕ Κύριε Υπουργέ:

1. Πώς αιτιολογείτε την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην αποπληρωμή των κανονικών εφημεριών των νοσοκομειακών ιατρών;

2. Για ποιό λόγο έγινε μερική καταβολή της οφειλόμενης μισθοδοσίας σε συγκεκριμένα νοσοκομεία της επικράτειας ενώ σε άλλα εκκρεμεί; Πότε προβλέπετε να καταβληθούν οι οφειλόμενες εφημερίες στο σύνολο των νοσοκομειακών ιατρών;

3. Δόθηκε πράγματι η εντολή για ψαλίδι στα ποσά των κανονικών εφημεριών της τάξεως του 10-30% ;