Την εκχώρηση πρόσθετων αρμοδιοτήτων στο Περιφερειακό Υποκατάστημα ΟΓΑ Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (έδρα Κομοτηνή) και στο Περιφερειακό Υποκατάστημα Θεσσαλίας αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού.

Πιο συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΓΑ ενέκρινε την έναρξη λειτουργίας του Περιφερειακού Υποκαταστήματος ΟΓΑ Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (έδρα Κομοτηνή) από 16 Φεβρουαρίου 2004.

Οι αρμοδιότητες αρχικά ήταν περιορισμένες και συγκεκριμένα: οικογενειακών επιδομάτων και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τους Νομούς Δράμας, Έβρου, Καβάλας, Ξάνθης και Ροδόπης.

Στη συνέχεια εκχωρήθηκαν μεταξύ άλλων πρόσθετες αρμοδιότητες στο Τμήμα Ασφάλισης και Παροχών σχετικά με την ασφάλιση των αγροτών, τη χορήγηση συντάξεων γήρατος με εφαρμογή κοινών διατάξεων και διατάξεων διαδοχικής ασφάλισης, τη χορήγηση συντάξεων σε ανασφάλιστα υπερήλικα άτομα και τη χορήγηση συντάξεων αναπηρίας καθώς και διάφορες αρμοδιότητες στο Τμήμα Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης.

Με την απόφαση 1469/5/3-3-2015 του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΓΑ, εκχωρήθηκαν οι κάτωθι αρμοδιότητες στο Τμήμα Ασφάλισης και Παροχών του Υποκαταστήματος, για τους νομούς αρμοδιότητάς του:

- Η παραλαβή των αιτήσεων που υποβάλλονται για τη χορήγηση συντάξεων επιζώντων με εφαρμογή κοινών διατάξεων ή διατάξεων διαδοχικής ασφάλισης, ο έλεγχος των αιτήσεων αυτών και η εισήγηση για συνταξιοδότηση ή μη των αιτούντων.

- Η διενέργεια αλληλογραφίας, με τους εμπλεκόμενους φορείς για το χρόνο ασφάλισης και τον προσδιορισμό του ποσού της σύνταξης που αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισης κάθε φορέα. Η φροντίδα για τη συμπλήρωση των δικαιολογητικών που τυχόν απαιτούνται.

- Η παροχή πληροφοριών στους ενδιαφερομένους για την πορεία των υποθέσεών τους και για κάθε θέμα που αφορά στα ανωτέρω.

- Η τήρηση των σχετικών αρχείων για τα ανωτέρω. - Η εισήγηση για την έκδοση διορθωτικών αποφάσεων.

- Η μέριμνα για την εξέταση των ασκουμένων ενστάσεων & αιτήσεων αντιρρήσεων σύμφωνα με το π.δ. 78/1998 από το αρμόδιο Όργανο Εκδίκασης Ενστάσεων & Αιτήσεων Αντιρρήσεων κατά αποφάσεων οργάνων του Οργανισμού, για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων που έχουν εκχωρηθεί στο Υποκατάστημα και η εκδίκαση των υποθέσεων αυτών.

Κατόπιν των ανωτέρω, οι Ανταποκριτές του ΟΓΑ των Νομών Δράμας, Έβρου, Καβάλας, Ξάνθης και Ροδόπης, θα υποβάλλουν εφεξής όλες τις σχετικές αιτήσεις που τους έχουν υποβληθεί και δεν τις έχουν καταθέσει στην Κεντρική Υπηρεσία του ΟΓΑ, μέχρι σήμερα και αφορούν στις προαναφερόμενες αρμοδιότητες, μαζί με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, στο Περιφερειακό Υποκατάστημα ΟΓΑ Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης (έδρα Κομοτηνή, Αγχιάλου 1-3-5 Τ.Κ. 69100).

Παράλληλα με άλλη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΓΑ, εκχωρήθηκαν οι κάτωθι αρμοδιότητες στο Τμήμα Ασφάλισης και Παροχών του Υποκαταστήματος ΟΓΑ Θεσσαλίας, για τους νομούς αρμοδιότητάς του:

- Η εξέταση των δικαιολογητικών για την απονομή συντάξεων αναπηρίας, επιδόματος τετραπληγίας-παραπληγίας, τυφλότητας, προσαύξησης στο ποσό της σύνταξης λόγω απόλυτης αναπηρίας, με εφαρμογή κοινών διατάξεων ή με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης και η εισήγηση για την έκδοση των αποφάσεων περί συνταξιοδότησης ή μη των αιτούντων.

- Η διενέργεια αλληλογραφίας, με τους εμπλεκόμενους φορείς για το χρόνο ασφάλισης και τον προσδιορισμό του ποσού της σύνταξης που αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισης κάθε φορέα. Η φροντίδα για τη συμπλήρωση των δικαιολογητικών που τυχόν απαιτούνται.

- Η μέριμνα για την παραπομπή των αιτούντων στις αρμόδιες Υγειονομικές Επιτροπές για τον προσδιορισμό του ποσοστού της ανικανότητάς τους ως και για τη συγκέντρωση τυχόν ελλειπόντων δικαιολογητικών, η άσκηση ενώπιον των αρμοδίων Δευτεροβάθμιων Υγειονομικών Επιτροπών προσφυγών κατ` αποφάσεων των Πρωτοβάθμιων Υγειονομικών Επιτροπών.

- Η εισήγηση για την έκδοση διαπιστωτικών πράξεων σε αιτήσεις για συνταξιοδότηση λόγω εργατικού ατυχήματος ή ατυχήματος εκτός εργασίας με τις κοινές διατάξεις και με τις διατάξεις διαδοχικής ασφάλισης.

- Η παροχή πληροφοριών στους ενδιαφερομένους για την πορεία των υποθέσεών τους και για κάθε θέμα που αφορά στα ανωτέρω.

- Η τήρηση των σχετικών αρχείων για τα ανωτέρω.

- Η εισήγηση για την έκδοση διορθωτικών αποφάσεων.

Κατόπιν των ανωτέρω, οι Ανταποκριτές του ΟΓΑ των Νομών Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας και Τρικάλων, θα υποβάλλουν εφεξής όλες τις σχετικές αιτήσεις που τους έχουν υποβληθεί και δεν τις έχουν καταθέσει στην Κεντρική Υπηρεσία του ΟΓΑ, μέχρι σήμερα και αφορούν στις προαναφερόμενες αρμοδιότητες, μαζί με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, στο Περιφερειακό Υποκατάστημα ΟΓΑ Θεσσαλίας (έδρα Λάρισα, Φαρσάλων & Δ. Τσάτσου 2 Τ.Κ. 41500).