Με βασικούς στόχους την ενίσχυση της ιδέας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και την προώθηση της συμμετοχής των πολιτών στην ανάπτυξη της Ε.Ε., πραγματοποιήθηκαν το τριήμερο 16-18 Οκτωβρίου 2015 στην Αγιά, Ημερίδα και ενημερωτικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου FOCUS. Στο πρόγραμμα, εκτός από την Αγιά που είναι επικεφαλής εταίρος, συμμετέχουν πόλεις από την Μάλτα, την Εσθονία, την Ιταλία, την Κύπρο, την Γαλλία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κροατία. Το πρόγραμμα επιχειρεί να αναδείξει τα ευεργετικά αποτελέσματα που μπορεί να έχει στις τοπικές κοινωνίες η ανάπτυξη της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.

Στο πλαίσιο της Ημερίδας με τίτλο: «Ευρώπη και πολίτες: συνεργασίες, συνέργειες και καλές πρακτικές», που διεξήχθη στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο «Χρυσαλλίδα», την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε  παρουσίαση του Ε. Π. FOCUS, από την υπεύθυνη του Γραφείου Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Δ. Αγιάς, Θ. Πατσιαβούδη, η οποία προχώρησε σε μια συνοπτική θεώρηση των βασικών χαρακτηριστικών  του δήμου της Αγιάς, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε στον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό, που η στρατηγική του δήμου έχει χαράξει τα τελευταία χρόνια.

Ακολούθησε η παρουσίαση του εκπροσώπου των Εσθονών εταίρων, R. Milerman, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στο παράδειγμα της ΜΚΟ, «Χωριό της Ελπίδας», που μέσω ιδιωτικής χρηματοδότησης, προσφέρει σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (εθισμένους σε αλκοόλ και ναρκωτικά), την ευκαιρία για πλήρη αποκατάσταση και επιστροφή στην κοινωνία.  Στο ίδιο πνεύμα, παρουσιάστηκε από τους διοργανωτές το παράδειγμα του Κοινωνικού Συνεταιρισμού «IL GRANDE CARRO» της μητροπολιτικής περιοχής της Ρώμης, που επικεντρώνεται στην εργασιακή ένταξη των ατόμων με ψυχικές διαταραχές, που περιθάλπονται από τις δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Στην εισήγησή του ο  Ειδικός Συνεργάτης Δήμου του Αγιάς, Δ. Γκαλιάκης, αναφέρθηκε στα σημαντικά αγροτικά «όπλα» της περιοχής καθώς και στους παράγοντες, αρνητικούς και θετικούς, που καθορίζουν την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας σε αυτήν.

Στην ομιλία του με θέμα «Κοινωνική Οικονομία και Συνεταιρισμοί στην ελληνική πραγματικότητα», ο Υπ. Διδάκτορας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Απ. Γούλας έκανε μια συνοπτική ανάλυση του όρου «Κοινωνική Οικονομία» και με άξονα τρία ηχηρά παραδείγματά της το Σύλλογο Ανέργων «Ηλιακτίδα», τον Συνεταιρισμό ΘΕΣγάλα και το Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου.

Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με μια σύντομη παρουσίαση των δράσεων της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης ΑΓΙΕΥΣ, από τον πρόεδρο της, Π. Αδαμόπουλο και ακολούθησε συζήτηση και συμπεράσματα μεταξύ των συμμετεχόντων.

Το Σάββατο 17 Οκτωβρίου η συνάντηση των οργανωτών με τους ευρωπαίους εταίρους τους, εκπροσώπους τοπικών φορέων και πολίτες της περιοχής, ξεκίνησε με σύντομο χαιρετισμό του αντιδημάρχου Β. Λέτσιου, ο οποίος επεσήμανε την σωστή χρονική στιγμή εφαρμογής του προγράμματος, λόγω των συνθηκών της οικονομικής κρίσης, αλλά και του φλέγοντος ευρωπαϊκού ζητήματος της υποδοχής και απορρόφησης των προσφύγων.

Οι εργασίες ξεκίνησαν με σύντομη παρέμβαση της υπεύθυνης του Γραφείου Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Δ. Αγιάς, Θ. Πατσιαβούδη, η οποία παρουσίασε συνοπτικά τις κοινωνικές δομές του δήμου Αγιάς. Εισήγηση με θέμα «Καλές πρακτικές Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα» πραγματοποίησε ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας (ΙΝΑΝΕΠ), Θ. Αλεξάνδρου, στο πλαίσιο της οποίας αναφέρθηκε στην εικόνα του τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια, με ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας των Γυναικών.

Η εκπρόσωπος των Εσθονών εταίρων,  Ede Teinbas, παρουσίασε τη συλλογική δράση με τίτλο « Ας το κάνουμε! – Καθαρίζοντας τη Γη σε μια μέρα», που «γεννήθηκε» το 2008 στην Εσθονία με στόχο την αλλαγή της νοοτροπίας των κατοίκων σε σχέση με το καθαρό και απαλλαγμένο από σκουπίδια περιβάλλον, για να μετατραπεί σύντομα σε ένα παγκόσμιο κίνημα με τη συμμετοχή χιλιάδων φορέων ιδιωτικών και δημόσιων,  εκατομμυρίων εθελοντών και εκατοντάδων δράσεων, ενώ οι εκπρόσωποι του Δήμου Naxxar Μάλτας, P. Gatt και P. Skiberras πραγματοποίησαν μια  σύντομη παρουσίαση των φορέων και των αναπτυξιακών δράσεων της περιοχής τους.

Στη σημασία της δικτύωσης των νέων επιχειρηματιών στην Ευρώπη και στο έργο που συντελεί προς την κατεύθυνση αυτή ο Ελληνικός Σύνδεσμος Νέων Επιχειρηματιών Θεσσαλίας αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΣΥΝΕ, Χρ. Γενιτσεφτσής. Τέλος, ο καθηγητής του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων ΤΕΙ Λάρισας, Κλ. Συρακούλης παρουσίασε μια ερευνητική προσπάθεια του Εργαστηρίου Συστημάτων Διαχείρισης Έργων και Προγραμμάτων του ΤΕΙ Θεσσαλίας, που στόχο της είχε να εντοπίσει και να μελετήσει τους παράγοντες που οδηγούν στην επιτυχία ή την αποτυχία σωστής εφαρμογής των χρηματοδοτούμενων έργων.

Επίσκεψη στην «Γιορτή Κάστανου» και στη Συνάντηση Μανιταρόφιλων Θεσσαλίας

Στο κοινωνικό μέρος των δράσεων του FOCUS, οι διοργανωτές, με βασικό οικοδεσπότη τον δήμαρχο Αγιάς Αντ. Γκουντάρα, πρόσφεραν στους συμμετέχοντες στις εργασίες την ευκαιρία να απολαύσουν τις εκδηλώσεις για τη «Γιορτή Κάστανου», που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17 Οκτωβρίου στην Καρίτσα, ενώ την Κυριακή 18 Οκτωβρίου οι εργασίες μεταφέρθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ανατολής Αγιάς, όπου οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν από τον εκπρόσωπο του Δικτύου Τουριστικών Επιχειρήσεων Ολύμπου – Κισσάβου (ΟΛΚΙΣ), Νικόλαο Ντάγκα για τις δράσεις του φορέα, αντάλλαξαν εμπειρίες και προβληματισμούς, ενώ στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στη της 10η Συνάντηση Μανιταρόφιλων Θεσσαλίας, που πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα στην Ανατολή.

Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με ένα οκταήμερο ενημερώσεων, συζητήσεων και προωθητικών δράσεων, που θα πραγματοποιηθεί στην Αγιά,, τον Ιούνιο του 2016.

Το FOCUS (Stimulating new forms of active civic participation through focus on Social and Solidarity Economy), υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Ευρώπη για τους πολίτες»/ “Europe for citizens” και χρηματοδοτείται σε ποσοστό 100% από τον ευρωπαϊκό οργανισμό EACEA (Εκτελεστικός Οργανισμός Εκπαίδευσης, Οπτικοακουστικών Μέσων και Πολιτισμού) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αναλυτικές πληροφορίες για τους στόχους, το περιεχόμενο και τις δράσεις του προγράμματος FOCUS στο www.focusproject.gr.