Ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά τα εγκαίνια της Γιορτής Μήλου στην Αγιά, σε δήλωσή του άσκησε δριμεία κριτική στην απερχόμενη κυβέρνηση για τη δυσβάσταχτη φορολόγηση των αγροτών που συνομολόγησε με τους εταίρους στο πλαίσιο της νέας δανειακής σύμβασης. Ταυτόχρονα, επισήμανε την ανάγκη αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών με νέες ανθεκτικές ποικιλίες μήλων.

Στη δήλωσή του ο πρώην αναπληρωτής υπουργός σημειώνει τα εξής:

«Πριν προλάβουν οι μηλοπαραγωγοί να πουν "Δόξα Σοι ο Θεός" που ξεπεράστηκε το πρόβλημα διατηρησιμότητας των πράσινων μήλων -που τόσο μας ταλαιπώρησε στο παρελθόν- αναφώνησαν "βόηθα Παναγιά" με το ρωσικό εμπάργκο που προέκυψε. Και σαν να μην έφτανε αυτό, το νέο "Μνημόνιο της Αριστεράς" φέρνει αληθινό Αρμαγεδδώνα με τα μέτρα που περιλαμβάνει για τους αγρότες. Το "κουστούμι" που έραψε η συγκυβέρνηση Τσίπρα/Καμένου σε αγρότες και κτηνοτρόφους είναι ασήκωτο. Μόνη ελπίδα είναι μια νέα κυβέρνηση με βασικό κορμό τη Νέα Δημοκρατία να επαναδιαπραγματευτεί τα συγκεκριμένα μέτρα για τους κατά κύριο επάγγελμα και τους νέους αγρότες, προτείνοντας άλλα μέτρα ισοδυνάμου αποτελέσματος.

Τα μήλα Αγιάς με την ξεχωριστή φήμη που τα συνοδεύει, διακρίνονται για την ποιότητα, που είναι προϊόν των υψηλών προδιαγραφών αλλά και των ορθών καλλιεργητικών μεθόδων που με επιμέλεια εφαρμόζουν οι παραγωγοί. Με δεδομένες, όμως, τις κλιματικές αλλαγές με τις υψηλές θερμοκρασίες, ακόμα και την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, πιστεύω ότι οι καλλιεργητές θα πρέπει να προχωρήσουν σε σταδιακές αναδιαρθρώσεις με νέες πιο ανθεκτικές ποικιλίες μήλων. Επιπλέον, η συνένωση δυνάμεων σε υγιή συλλογικά σχήματα, όπως η δραστήρια Ομάδα Παραγωγών "Κίσαβος" μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη. Η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας έχει ανάγκη ένα υγιές συνεταιριστικό κίνημα, απαλλαγμένο από τις αμαρτίες του παρελθόντος».