Πάγωσε ο πνευματικός κόσμος σήμερα το πρωί καθώς έγινε γνωστή η είδηση ότι έφυγε από τη ζωή ο σημαντικότατος Ελληνας Ποιητής Γιάννης Κοντός, σε ηλικία 72 ετών.

Είχε προηγηθεί μάχη του με την επάρατο νόσο και μακρά παραμονή του στο νοσοκομείο. Ο ποιητής, αρθρογράφος, διανοούμενος Γιάννης Κοντός έγραφε ως το τέλος με μολύβι «για λόγους αντιστάσεων» όπως έλεγε, ανησυχούσε για την περιπέτεια της ελληνικής γλώσσας λέγοντας «Αν χάσουμε τη γλώσσα μας,χάνουμε την εθνικότητά μας. Η γλώσσα είναι η κορωνίδα του ελληνικού βίου».

Ο Γιάννης Κοντός γεννήθηκε στο Αίγιο το 1943. Σπούδασε οικονομικά και εργάστηκε ως ασφαλιστής. Μεταξύ 1971-1976 διατήρησε, μαζί με τον Θανάση Νιάρχο, το βιβλιοπωλείο “Ηνίοχος”, σημείο συνάντησης λογοτεχνών και διανοούμενων κατά τα τελευταία χρόνια της δικτατορίας.

Εκείνο που δεν είναι ευρύτερα γνωστό είναι ότι ο γνωστός ποιητής είχε αγοράσει πριν από χρόνια σπίτι στο Μεταξοχώρι της Αγιάς. Εκεί ήταν το ησυχαστήριο του αλλά και τόπος έμπνευσης για τα σπουδαία έργα που αφήνει πίσω του. Η αρρώστια που τον ταλαιπωρούσε τα τελευταία χρόνια δεν τον άφηνε να επισκεφθεί τον αγαπημένο του προορισμό, όπως εκείνος αποκαλούσε το χωριό του Κισσάβου.

Το "ησυχαστήριο" του Γιάννη Κοντού στο Μεταξοχώρι