Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων διαβάζει μια είδηση αλλά μένει στην επιφάνειά της και δεν μπορεί να "δει" πίσω από αυτήν. Εκεί υποτίθεται ότι έρχεται ο δημοσιογράφος ή ο αναλυτής να αποκαλύψει τι αλήθειες κρύβονται πίσω από την εν λόγω είδηση. Μόνο που συνήθως, ούτε αυτός έρχεται.

 

Θα σας δώσω σήμερα ένα παράδειγμα, δείτε το σαν "άσκηση ανάγνωσης". Διαβάστε λοιπόν την είδηση:

 

"... Με το νέο νόμο Παρασκευόπουλου μεταξύ άλλων αποφυλακίστηκαν 310 φυλακισμένοι που έξέτιαν ποινές έως τρία χρόνια και 222 που εξέτιαν ποινές 3 έως 5 ετών" (εφημερίδα "Καθημερινή" 17 Ιουνίου).

 

Αφού σας αφήσω ένα - δύο λεπτά να ψάξετε αν κρύβεται κάτι πίσω από αυτή την είδηση και αφού σας πω ότι κανένας δημοσιογράφος η ΜΜΕ δεν πρόσθεσε κάτι περισσότερο από ότι διαβάσατε, επιτρεψτε μου να σας το πω εγώ. Οι κρυφές αλήθειες είναι δυο:

* Η ΠΡΩΤΗ: Η παραπάνω είδηση μας λέει ότι 532 συνάνθρωποί μας ήσαν στη φυλακή αν και είχαν ΕΞΑΓΟΡΆΣΙΜΕΣ ποινές! Δηλαδή φυλακίστηκαν επειδή δεν μπορούσαν να τις αποπληρώσουν ούτε σε 36 δόσεις όπως προβλέπει ο νόμος!

 

Επιπλέον δεν είναι οι μόνοι που μπήκαν φυλακή δεδομένου ότι χιλιάδες φυλακίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια, άλλοι είναι και σήμερα μέσα, άλλοι φυλακίζονται προσεχώς.

 

Η ΔΕΥΤΕΡΗ : Οι άνθρωποι αυτοί στην πλειοψηφία τους είναι οφειλέτες του Δημοσίου. Ενώ λοιπόν έχει καταγγελθεί ότι οι ποινικές διώξεις για οφειλές χωρίς δόλο προς το Δημόσιο είναι ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ (Παυλόπουλος, Κακλαμάνης, Μητρόπουλος, ερωτήσεις στη Βουλή κ.α.) ούτε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φέρνει τον σχετικό νόμο προς ΚΑΘΟΛΙΚΗ ψήφιση (ΌΛΑ ΤΑ ΚΌΜΜΑΤΑ ΘΑ ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΟΥΝ), με αποτέλεσμα κάθε μέρα να διώκονται άδικα άνθρωποι που δεν έκαναν καμία παρανομία, απλά τους κατέστρεψε αθελά τους η κρίση.

 

Όπως βλέπετε, πίσω από την απλή είδηση που έδωσε η "Καθημερινή" υπήρχαν δυο πολύ μεγαλύτερες αλήθειες. Άνθρωποι που δεν μπορούν να εξαγοράσουν τις ποινές τους και μια (ακόμη) κυβέρνηση που τους ξέχασε. Κανείς όμως δεν έσκυψε από πάνω να μας τις πει.