Μέσα στα 1000 καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου βρίσκεται για ακόμη μία χρονιά το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σύμφωνα με την παγκόσμιας κατάταξης Πανεπιστημίων «Webometrics Ranking Web of Universities», η οποία δημοσιεύθηκε στις 29/7/ 2023.

Όπως σημειώνει το magnesianews.gr το τοπικό ίδρυμα ξεχωρίζει όμως και στην Ελλάδα, καθώς καταλαμβάνει την 7η θέση ανάμεσα σε 66 πανεπιστημιακά Ιδρύματα, μεταξύ αυτών δημόσια Ιδρύματα και ιδιωτικές σχολές.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση της Κατάταξης, το ΕΚΠΑ βρίσκεται στην 252η θέση παγκοσμίως μεταξύ 12.000 Πανεπιστημίων, ενώ το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας καταλαμβάνει την 949η θέση σε όλο τον κόσμο.

Τι είναι το Webometrics Ranking Web of Universities

Θεωρείται από τους πλέον έγκυρους πίνακες κατάταξης παγκοσμίως, διότι στηρίζεται σε στοιχεία άμεσα επαληθεύσιμα στο διαδίκτυο, και όχι σε δείκτες που στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό σε συνεντεύξεις, ερωτηματολόγια και «έρευνες γνώμης», τα οποία διακατέχονται σε κάποιες περιπτώσεις από μεροληψία ή υποκειμενισμό.

Βασική αρχή της συγκεκριμένης κατάταξης είναι ότι στη σημερινή εποχή η πλειονότητα των σημαντικότερων δραστηριοτήτων ενός ακαδημαϊκού ιδρύματος πρέπει να ανακλάται στον παγκόσμιο ιστό. Η κατάταξη δημοσιεύεται για 20η χρονιά, από το 2004, και ανανεώνεται δύο φορές τον χρόνο, κάθε Ιανουάριο και Ιούλιο.

Σύμφωνα με το ΕΚΠΑ, τα πανεπιστήμια με βάση το Webometrics Ranking Web of Universities κατατάσσονται με κριτήρια τα οποία αφορούν κυρίως στην παρουσία και στη δημοτικότητά τους στον παγκόσμιο ιστό, την επίδραση του ερευνητικού τους έργου όπως αυτή αποτυπώνεται στο συνολικό αριθμό ετεροαναφορών των άρθρων και των δημοσιεύσεων των καθηγητών και των ερευνητών τους, αλλά και στο ποσοστό των δημοσιεύσεών τους που βρίσκεται στο 10% των πλέον «διαβασμένων» και σημαντικών δημοσιεύσεων παγκοσμίως.

Η καλύτερη δεκάδα των Ελληνικών Πανεπιστημίων

1 Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

2 Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

3 Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

4 Πανεπιστήμιο Πατρών

5 Πανεπιστήμιο Κρήτης

6 Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

7 Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

8 Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

9 Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών

10 Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών