Σε μήνυμα του αναπληρωτή διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κ. Ν. Ζέρβα για τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών αναφέρονται τα εξής: 

Αγαπητοί/ές εκπαιδευτικοί

"Αγαπητοί/ές μαθητές/τριες

Η Εκπαιδευτική μας κοινότητα σήμερα γιορτάζει. Γιορτάζουμε τους προστάτες μας, τους Τρεις Ιεράρχες, τον Βασίλειο τον Μέγα, τον Γρηγόριο τον Ναζιανζηνό και τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο.

Τρεις Άγιοι Πατέρες, Διδάσκαλοι, Παιδαγωγοί, Πανεπιστήμονες στην εποχή τους, υπηρέτες τόσο της του Θεού Σοφίας, όσο και της κοσμικής σοφίας, έθεσαν τα κλασσικά γράμματα στην υπηρεσία της χριστιανικής αλήθειας και της χριστιανικής ηθικής, συγκεράζοντας τα ελληνικά γράμματα με την ορθόδοξη χριστιανική πίστη.

Έντονη, όμως, υπήρξε και η κοινωνική και φιλανθρωπική τους δράση, καθώς τη θεωρητική τους γνώση την μετουσίωσαν σε πράξη, γι’ αυτό και αναδείχθηκαν σε πρότυπα ολοκληρωμένου ανθρώπου, ουσίας και όχι εικόνας, με βαθιά και όχι επιφανειακή καλλιέργεια, πρότυπα επίκαιρα και αναγκαία στη σημερινή εποχή του ‘φαίνεσθαι» και της επίδειξης.

Γιατί, η πραγματική γνώση, η πραγματική παιδεία, στηρίζεται στη σφαιρική μόρφωση και όχι στη στείρα αποστήθιση και αναπαραγωγή πληροφοριών. Έτσι, λοιπόν, παιδεία αποκτά το παιδί, όχι μόνο μέσα από την τυπική διδασκαλία στα στενά χρονοδιαγράμματα των αναλυτικών προγραμμάτων, αλλά και μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις, που του εξασφαλίζουν τη βιωματική γνώση και διευρύνουν το πνεύμα του. Εκτός τους πνεύματος απαραίτητη είναι και η καλλιέργεια της ψυχής με αισθήματα κατανόησης, σεβασμού, αλληλεγγύης, αδελφοσύνης και κυρίως αγάπης για τον συνάνθρωπο.

Σ΄ αυτήν ακριβώς την Παιδεία στόχευαν με τη διδασκαλία τους και κυρίως με τον υποδειγματικό τρόπο ζωής τους και οι Τρεις Ιεράρχες. Φωτεινή πυξίδα το παράδειγμά τους στην πολύπλοκη σημερινή πραγματικότητα με τον υπερβολικό όγκο πληροφόρησης που, αντί να βοηθά, τις περισσότερες φορές αποπροσανατολίζει τον άνθρωπο από την ουσία.

Εύχομαι, λοιπόν, οι Τρεις Ιεράρχες, οι προστάτες των γραμμάτων, να λειτουργούν ως πρότυπα και να φωτίζουν όλες/ους μας, ώστε οι αποφάσεις και τα έργα μας να συνάδουν με την ολοκληρωμένη προσωπικότητα ενός πραγματικά πεπαιδευμένου ανθρώπου.

Χρόνια Πολλά!"