Με συνθήματα και πανό για την επαγγελματική τους επιβίωση, αλλά και τη σημασία του πρωτογενούς τομέα για το σύνολο της κοινωνίας, όπως «χωρίς εμάς, τί θα φας;», «μείωση του κόστους παραγωγής σημαίνει μείωση των τιμών στα ράφια» και «no farmers, no food, no future» χιλιάδες αγρότες δίνουν το παρών στο μεγάλο συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος.

Οι Έλληνες αγρότες, μετά από περίπου ένα μήνα στα μπλόκα, όπως και οι συνάδελφοί τους σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επέλεξαν να κορυφώσουν τις κινητοποιήσεις τους στο κέντρο της Αθήνας. Συνολικά τα τρακτέρ και τα αγροτικά οχήματα που έφτασαν στην Αθήνα ξεπερνούν τα 200, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, περίπου στις 6.30 το απόγευμα πάνω από 6.000 αγρότες έδιναν το παρών στο συλλαλητήριο.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό οι αγρότες θα παραμείνουν στο Σύνταγμα έως αύριο το πρωί, οπότε και θα αρχίσουν να αποχωρούν τμηματικά και συντεταγμένα, όπως ήταν και η προσέλευσή τους στην Αθήνα.

Ξεχωριστή είναι η παρουσία των Θεσσαλών αγροτών που ζητούν ολοκληρωμένο σχέδιο υποδομών και αντιπλημμυρικής εργασίας, μετά τον Daniel. Σημειώνεται, ότι στο υπόμνημα των αγροτών με τα αιτήματά τους, υπήρχε χωριστό παράρτημα που αφορούσε τους Θεσσαλούς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μετά τη θεομηνία, τα οποία μένει να συζητηθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Το παρών στο Σύνταγμα έδωσαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, βουλευτές.

Το συλλαλητήριο, πραγματοποιείται συντεταγμένα και σε απόλυτη συνεννόηση με την αστυνομία, προκειμένου να περιορισθούν όσο γίνεται οι συνέπειες στη λειτουργία της πόλης.

Οι αγρότες εξακολουθούν να επιμένουν στην ικανοποίηση των αιτημάτων παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε χθες ότι «δεν έχουμε να δώσουμε», ωστόσο χαρακτήρισε το σημερινό συλλαλητήριο μέσο πίεσης στα χέρια του προς τις Βρυξέλλες.

protothema.gr