Στην συντήρηση του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Αμπελώνα προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας, καθώς η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε τη δημοπράτηση του έργου προϋπολογισμού 74.000 ευρώ.

«Τα πολιτιστικά και θρησκευτικά μνημεία πρέπει να είναι προσβάσιμα στους πολίτες και τους επισκέπτες, μέσα σε ένα πλαίσιο που σέβεται την υπόστασή τους και  τονίζει τη διαλεκτική σχέση του παρελθόντος με το παρόν.

Θεωρούμε την πολιτιστική κληρονομιά «κομβικό σημείο» της ιστορικής μας συνέχειας ως έθνος και για το λόγο αυτό συνεχίζουμε να στηρίζουμε έργα που συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση», τονίζει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Το έργο αφορά την εκτέλεση εργασιών συντήρησης του ιερού ναού που βρίσκεται στο Δ.Δ. Αμπελώνα, Δήμου Τυρνάβου, Π.Ε. Λάρισας και για το οποίο η αρμοδιότητα πραγματοποίησης εργασιών συντήρησης ανήκει στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Λάρισας.

Συγκεκριμένα πρόκειται να γίνει επιστέγαση του κεντρικού τρούλου και των 8 περιφερειακών μικρότερων τρούλων με φύλλα χαλκού.

Οι εργασίες περιλαμβάνουν την επιστέγαση των τρούλων με φύλλα χαλκού 0,6 mm επί του υπάρχοντος ξύλινου σκελετού και την αναδίπλωση των φύλλων στα καδρόνια με συρραπτική μηχανή ή με ανάλογο τρόπο.

Για την έντεχνη ολοκλήρωση των εργασιών πρόκειται να απαιτηθούν οι παρακάτω εργασίες:

1.    Επιστέγαση των τρούλων με φύλλα χαλκού πάχους 0,6mm και πλάτους 670mm με τη μέθοδο της διπλής κάθετης ραφής. Οι ραφές θα αρχίζουν ακτινικά από το σταυρό του τρούλου

2.    Διαμόρφωση νεροσταλλάκτη περιμετρικά της βάσης των τρούλλων

3.    Ειδική διαμόρφωση στη στέψη του τρούλλου

4.    Κατασκευή σκελετού από λωρίδες κόντρα πλακέ θαλάσσης πλάτους 10εκ και πάχους 18mm ανά 0,50μ για την στήριξη του πετσώματος και την επίτευξη καμπυλότητας

5.    Πέτσωμα από κόντρα πλακέ θαλάσσης πάχους 18mm

6.    Καθαίρεση τμήματος στέγης στο Β-Ν τμήμα της εκκλησίας και ανακατασκευή αυτής

7.    Χρωματισμοί στους εσωτερικούς χώρους του ναού στις περιοχές που υπάρχουν αλλοιώσεις.

Όλες οι εργασίες θα γίνουν βάσει των ισχυουσών τεχνικών προδιαγραφών (ΕΤΕΠ) και των υποδείξεων της υπηρεσίας. Σκοπός των παραπάνω εργασιών είναι η συντήρηση και ταυτόχρονα αισθητική αναβάθμιση του Ιερού Ναού Αμπελώνα.