Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Άνθρωποι και Ζώα: Συγκάτοικοι στον ίδιο Πλανήτη», της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Π.Ο.) παρουσίασε σε 35 μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Τυρνάβου η επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρος του Φιλοζωικού σωματείου Λάρισας Anim.A.L, Δρ. Μαρία Κοντού την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017, μετά από πρόσκληση του Δήμου Τυρνάβου.
Ο Δήμος Τυρνάβου και το Φιλοζωικό σωματείο Λάρισας Anim.A.L. έχουν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά δράσεων που έχουν ως στόχο την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος των αδεσποτων ζώων. Στα πλαίσια αυτού του μνημονίου, ιδιαίτερη βαρυτητα δίνεται στον τομέα της εκπαίδευσης και συγκεκριμένα στην παρουσίαση του προγράμματος “Άνθρωποι και ζώα: Συγκάτοικοι στον ίδιο πλανήτη” που δημιουργήθηκε από την επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρο του Φιλοζωικού σωματείου Λάρισας Anim.A.L, Δρ. Μαρία Κοντού, το οποίο έχει λάβει πανελλαδική άδεια από το Υπουργείο Παιδείας.
Η αρχή για την σχολική χρονιά έγινε από τους μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου Τυρνάβου και θα συνεχιστεί σε όσο το δυνατόν περισσότερες σχολικές μονάδες του δήμου. Πρόκειται για μια διαδραστική παρουσίαση, προσαρμοσμένη στην ηλικία των μαθητών, η οποία έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά σε πολλά θέματα που σχετίζονται με τα ζώα συντροφιάς (ευζωία, αδέσποτα, εγκατάλειψη, κακοποίηση).
Μέσα από την συζήτηση με τα παιδιά καθώς και με τη χρήση μαθησιακών εργαλείων (πχ προβολή βίντεο), το πρόγραμμα εστιάζει στην καλλιέργεια της ενσυναίσθησης, μια ιδιότητα με πολυδιάστατη σημασία, που υπερβαίνει τα όρια της φιλοζωικής παιδείας. Επίσης στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται κι η διδασκαλία προς τους μαθητές της κατανόησης της γλώσσας του σώματος ενός άγνωστου ζώου, έτσι ώστε να το προσεγγίζουν με ασφάλεια. Στο τέλος της παρουσίασης η κα Κοντού απάντησε σε ερωτήσεις και απορίες των μικρών μαθητών.
Το πρόγραμμα ήδη έχει παρουσιαστεί σε δεκάδες σχολεία σε όλη την Ελλάδα από εθελοντές των σωματείων της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας. Επίσης έχει παρουσιαστεί από την δημιουργό του, Δρ. Μαρία Κοντού σε εκπαιδευτικούς, σε ημερίδες που διοργανώθηκαν από τις τοπικές διευθύνσεις πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και τα αντίστοιχα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στο Ηράκλειο, τα Χανιά, την Χίο και την Πάτρα.