Προσπάθεια που στοχεύει στην πιστοποίηση και στην αναγνώριση του τοπικού διήμερου οικογενειακού τσίπουρου ως ΕΠΙΠ (Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν) από την ΕΕ ξεκίνησαν από κοινού οι Τυρναβίτες αμπελουργοί μαζί με τους τοπικούς αμβυκούχους. Με την προσπάθεια αυτή, οι τοπικοί αμπελουργοί θέλουν να πιστοποιήσουν την παραγωγή του κάθε δικαιούχου για διήμερη απόσταξη. Με τον τρόπο αυτόν, θα σταματήσει η παραγωγή και η εμπορία παράνομων αποσταγμάτων και θα αναδειχθεί το επίσημα παραγόμενο Τσίπουρο Τυρνάβου από τις τοπικές μονάδες παραγωγής (Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου κ.λπ.).
Η προώθηση στην αγορά
Στην πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Εμμανουήλειο Πνευματικό Κέντρο του Τυρνάβου συζητήθηκαν αναλυτικά οι διαδικασίες δημοσιοποίησης και διαλόγου για την ανάδειξη του παραδοσιακού τσίπουρου (παραγόμενου με παραδοσιακούς άμβυκες) σε ΕΠΙΠ (Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν), ενώ δημιουργήθηκε ένα ευέλικτο συνεργατικό σχήμα, μέσω του οποίου θα φτάσει στην αγορά ένα εξαιρετικό ποιοτικά προϊόν, καθορισμένων ποσοτήτων και υψηλής προστιθέμενης αξίας. Το τελικό προϊόν θα μπορεί να κυκλοφορεί σε μπουκάλι και θα αποκτήσει προστιθέμενη αξία, αφού είναι γνωστά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της περιοχής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το όλο εγχείρημα έχει τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αλλά και των οινοποιών της επαρχίας, ιδιωτών και του συνεταιρισμού, καθώς είναι προς όφελος όλων μια διαδικασία που σήμερα γίνεται στα όρια της παρατυπίας να νομιμοποιηθεί, να υπάρχει καταγραφή της ποσότητας του τσίπουρου που εμφιαλώθηκε από τους διήμερους αμπελουργούς, ώστε να απομονωθεί το παράνομο προϊόν. Διότι, σήμερα, το παράνομο τσίπουρο καλύπτεται μέσα από τη διαδικασία των διήμερων αποσταγμάτων, την οποία ανέχεται σιωπηρώς η πολιτεία.

ypaithros.gr