Την πρώτη εκτίμηση της φετινής παραγωγής οίνου εξέδωσε το ΥπΑΑΤ. Σύμφωνα με αυτήν, για την περίοδο 2017-2018, σε σύγκριση με την περίοδο 2016-2017, η ελληνική παραγωγή οίνου εμφανίζεται μειωμένη, κατά 4,67%, , γεγονός που οφείλεται κυρίως στις κλιματικές συνθήκες που επικράτησαν σε μεγάλες αμπελουργικές ζώνες της χώρας (π.χ. Κρήτη, Εύβοια, κλπ.). Μειωμένες είναι όλες οι κατηγορίες οίνων, κυρίως όμως οι ΠΟΠ (-13,82%), οι ΠΓΕ (-8,52%) και οι Ποικιλιακοί (-23,85%), ενώ οι οίνοι χωρίς Γεωγραφική Ένδειξη παρουσιάζουν μείωση μόλις -0,97%. Η φετινή οινοπαραγωγή παρουσιάζεται επίσης μειωμένη, κατά 14,22%, σε σύγκριση με τον μέσο όρο παραγωγής της τελευταίας 5ετίας.
Σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ ο συνολικός όγκος παραγωγής αναμένεται να κυμανθεί σε 2.460.000 εκατόλιτρα, από αυτή την ποσότητα οι 710.000 αφορούν ερυθρούς και οι 1.750.000 λευκούς οίνους.
Προβλέψεις ΚΕΟΣΟΕ
Όσον αφορά την φετινή συγκομιδή, οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί μέλη της ΚΕΟΣΟΕ εκτιμούν ότι παρουσιάζεται φέτος μια ανομοιογενής εικόνα λόγω του καύσωνα που είχαμε στις αρχές Ιουλίου.
Στην ομάδα των περιοχών που δεν παρουσιάστηκαν φέτος έντονα προβλήματα περιλαμβάνονται το Αμύνταιο, η Νάουσα, η Αγχίαλος, ο Τύρναβος, η Καρδίτσα η Βοιωτία (εν μέρει), τα Μέγαρα, η Αχαΐα, η Μεσσηνία η Πάρος και η Ρόδος.
Στις περιοχές οι οποίες επλήγησαν είτε από τον καύσωνα είτε από την παρατεταμένη ξηρασία περιλαμβάνονται οι περιοχές της Αττικής, Νεμέας, Ηλείας, Σάμου, Λήμνου, Σαντορίνης, Ηρακλείου Κρήτης, Κεφαλονιάς.
Ο όγκος της φετινής οινοπαραγωγής εκτιμάται ότι θα είναι στα μειωμένα επίπεδα των τελευταίων ετών.

agrotypos.gr