Οι μειωμένες αποδόσεις και πολύ καλή ωρίμανση των σταφυλιών αναμένεται να δώσουν μια από τις καλύτερες χρονιές της τελευταίας δεκαετίας με οίνους ποιοτικούς, αρωματικούς και με γενναιόδωρο σώμα στον Τύρναβο.Οι στρεμματικές αποδόσεις ήταν σε γενικές γραμμές μειωμένες για τα δεδομένα της περιοχής, ιδιαίτερα στην ποικιλία Μοσχάτο Μαύρο Τυρνάβου. Οι τιμές σε γενικές γραμμές κινήθηκαν ανοδικά για όλες τις ποικιλίες και ιδιαίτερα για την ποικιλία Μοσχάτο Τυρνάβου.

Στην αρχή της φετινής χρονιάς 12-13 Ιανουαρίου σημειώθηκε παγετός στην περιοχή Τυρνάβου με ελάχιστη θερμοκρασία -18 oC επηρεάζοντας με διαφοροποιήσεις κατά τόπους το ύψος της παραγωγής των σταφυλιών. Ένας ακόμη παγετός -1 oC σημειώθηκε στις 17 Μαρτίου, αλλά και στις 23 Απριλίου.
Η νέα βλαστική περίοδος ξεκίνησε στον κανονικό χρόνο όπως καταγράφεται ανά ποικιλία για τα αμπέλια της περιοχής Τυρνάβου και εξελίχθηκε ομαλά. Στην πορεία στις 8 Ιούνη και στις 30 Αυγούστου υπήρχε χαλαζόπτωση που έπληξε μέρος του αμπελώνα της περιοχής. Το καλοκαίρι σημειώθηκαν λίγες βροχές, η θερμοκρασία όμως για κάποιες μέρες ήταν πολύ υψηλή με κορύφωση στις 30 Ιουνίου με 1Ιουλίου που έφτασε στους 44 oC, συνέπεια αυτού του καύσωνα ήταν να προκληθούν σημαντικές ζημιές και στην αμπελοκαλλιέργεια. Όλα τα παραπάνω ζημιογόνα αίτια μείωσαν το ύψος της παραγωγής συνολικά με διαφοροποιήσεις από αμπέλι σε αμπέλι και από περιοχή σε περιοχή χωρίς όμως να υπάρχει ποιοτική υποβάθμιση. Τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο μέχρι την ολοκλήρωση του τρύγου ο καιρός ήταν πολύ καλός με ελάχιστη βροχόπτωση με αποτέλεσμα να τρυγηθούν όλες οι ποικιλίες των σταφυλιών σε ιδανική υγιεινή κατάσταση και την τεχνολογική τους ωρίμανση στα καλύτερα επίπεδα των τελευταίων χρόνων (σακχαρικός τίτλος, οξύτητες, φαινολικά κλπ).

agronews.gr