Οι προοπτικές του κλάδου, σε συνδυασμό με τις διεθνείς τάσεις, καθώς και η μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας της τροφής, βρέθηκαν στο επίκεντρο του πρώτου Πανελλήνιου Συνέδριου Χοιροτροφίας, που διοργάνωσε η Νέα Ομοσπονδία Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος στις 3 και 4 Δεκεμβρίου στην Καλαμπάκα.

Περισσότεροι από 300 σύνεδροι, επαγγελματίες χοιροτρόφοι, επιχειρηματίες του κλάδου και εκπρόσωποι φορέων έδωσαν το παρών στη σημαντική αυτή εκδήλωση που αποτελεί την έναρξη μιας σειράς δράσεων που στοχεύουν στην ανάδειξη και προώθηση της ελληνικής χοιροτροφίας, κατά την οποία και αναπτύχθηκαν όλα τα σημαντικά ζητήματα του κλάδου.

Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος Γιάννης Μπούρας, ο οποίος τόνισε ότι το σκοπός του συνεδρίου είναι να γνωριστούν καλύτερα μεταξύ τους οι χοιροτρόφοι, καθώς πλέον έχουν μείνει λίγοι στον κλάδο.

«Παίρνονται αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς», είπε ο κ. Μπούρας, σημειώνοντας ότι είναι ανάγκη να παρακολουθούν όλοι τι γίνεται διεθνώς και αφορά τον κλάδο της χοιροτροφίας, διότι τελευταία γίνονται πολλές ανακατατάξεις.

Ο αντιπρόεδρος του Πανθεσσαλικού Συλλόγου και Τρικαλινός επιχειρηματίας-χοιροτρόφος Γιάννης Κούτσικος επεσήμανε την άμεση μείωση του ΦΠΑ από το 24% που είναι σήμερα στο 13% έτσι ώστε αφενός να τονωθεί η κατανάλωση και αφετέρου να μπορέσουν οι παραγωγοί να ανασάνουν και συνέχισε λέγοντας πως είναι ανάγκη να δοθούν οικονομικά κίνητρα, ενίσχυσης των παραγωγών έτσι ώστε να προχωρήσουν οι ίδιοι σε εκσυγχρονισμό των μονάδων τους, καθώς ο κλάδος είναι ο μοναδικός που δεν έχει ενισχυθεί και δεν δέχεται επιδοτήσεις.

Στο συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Hotel Divani, μεταξύ άλλων βρέθηκε και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Κώστας Αγοραστός.

Τη δύναμη του ενός στο «όλοι μαζί» ζήτησε από τους χοιροτρόφους να συνδυάσουν και να συνεχίσουν ενωμένοι ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο οποίος συνεχάρη την ομοσπονδία για την άψογη διοργάνωση του Συνεδρίου και μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής: «Είμαι πολύ περήφανος που βρίσκομαι μεταξύ κτηνοτρόφων και εκπροσώπων της πρωτογενούς παραγωγής και είμαι χαρούμενος που βλέπω ότι υπάρχει μεγάλη συμμετοχή κόσμου στο συνέδριο. Αυτό σημαίνει ότι είστε ενωμένοι και έτσι να συνεχίσετε, ώστε να συνδυάζετε τη δύναμη του ενός στο «όλοι μαζί». Η πολιτεία πρέπει να φροντίσει και να βοηθήσει τον πρωτογενή τομέα, ώστε να είναι ανταγωνιστικός ο κλάδος. Και να κάνει ευνοϊκότερες ρυθμίσεις ειδικότερα σε θέματα φορολόγησης των κτηνοτρόφων. Είναι σημαντικό επίσης για τον κλάδο σας το θέμα ελέγχων για την πάταξη των ελληνοποιήσεων».

agronews.gr

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Χοιροτρόφων Θεσσαλίας Γιάννης Κούτσικος με το τέλος των εργασιών του Συνεδρίου δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από τα όσα ειπώθηκαν και ζήτησε συνεχή εγρήγορση από «τους συναδέλφους ώστε «να πετύχουμε νέους υψηλούς στόχους στο μέλλον».