Σε βαθιά θλίψη περιέπεσε, τόσο η μικρή κοινωνία του Μεταξοχωρίου, όσο και γενικότερα ο κόσμος της ευρύτερης περιοχής της Αγιάς, μετά το απρόσμενο – για τους περισσότερους – άγγελμα της εκ­δημίας του ιερέα, εφημέριου του Μεταξοχωρίου, πρωτοπρεσβύτερου Ιωάννη Σαμαρά.

Ενός απλού, ταπεινού, ιδιαίτερα αγαπητού και ευρέως συμπαθή ιε­ρέα. Ενός καλού λευίτη, του οποίου η μνήμη θα παραμείνει ανεξίτηλα γραμμένη στην καρδιά και στο μυαλό όλων των Μεταξοχωριτών και Αγιωτών.

Ενός αγαθού κληρικού που άσκησε με αυταπάρνηση, ευπρέ­πεια και σεμνότητα το ιερό λειτούργημά του, την διακονία στον Θεό και στον άνθρωπο, κληρικού που έχαιρε της αγάπης του ποιμνίου του και τύγχανε της «έξωθεν καλής μαρτυρίας».

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος:

«Μετά πολλής θλίψεως, η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος αναγ­γέλλει την εις Κύριον εκδημία του Πρωτοπρεσβυτέρου Ιωάννου Σαμαρά, Εφημερίου του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Μεταξοχωρίου, ο οποίος εκοιμήθη, από φυσικά αίτια, σε ηλικία 67 ετών. Επρόκειτο για σεμνό και ιεροπρεπή Κληρικό, ιδιαιτέρως αγαπητό από τον λαό της επαρχίας Αγιάς.

Ο π. Ιωάννης γεννήθηκε στο Μεταξοχώρι το 1955 και ήταν από­φοιτος της Μέσης Νυκτερινής Ιερατικής Σχολής Αθηνών.

Διάκονος χειροτονήθηκε το 1983 και Πρεσβύτερος το 1984 από τον τότε Μητροπολίτη Δημητριάδος και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Αθη­νών και Πάσης Ελλάδος, κ. Χριστόδουλο, ο οποίος το 1993 του απένειμε το οφίκιο του Οικονόμου. Το οφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου έλαβε το 2020 από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο.

Αρχικώς, και για μικρό χρονικό διάστημα, διορίστηκε Εφημέριος στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Μελιβοίας και στη συνέχεια τοποθετή­θηκε στην ενορία της γενέτειράς του, όπου υπηρέτησε έως το τέλος της ζωής του.

Ο εκλιπών ιερεύς ήταν έγγαμος, πατέρας οκτώ τέκνων και παπ­πούς πέντε εγγονών».

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί σήμερα Πέμπτη 3 Αυγούστου στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Μεταξοχωρίου, στις 10:00πμ, αμέσως μετά τη θεία λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου.

choraagia.gr