Με τους «Περσες» του Αισχύλου συνεχίζει τις οn line παραστάσεις του το Θεσσαλικό Θέατρο

Η παράσταση ανέβηκε σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη το 2008 και πήρε μέρος στο Φεστιβάλ Επιδαύρου.

H προβολή θα είναι on line από αύριο Παρασκευή έως τις 15 του μηνός από το κανάλι του Θεσσαλικού Θεάτρου στο You Tube.

Λίγα λόγια για το έργο

Η τραγωδία «Πέρσες», το σπουδαιότερο αντιπολεμικό έργο του Αισχύλου, θεωρείται η παλαιότερη σωζόμενη τραγωδία. Είναι η πρώτη τραγωδία που αντλεί τη θεματολογία της από ιστορικά γεγονότα : πραγματεύεται την οδύνη των Περσών όταν πληροφορούνται για τη συντριπτική ήττα τους στη Σαλαμίνα.

O Αισχύλος στους «Πέρσες», σε αντίθεση με τις άλλες τραγωδίες του, δεν χρησιμοποιεί μυθικές βάσεις και παραδοσιακούς θρύλους. Υλικό του είναι τα πραγματικά στοιχεία και η πρόσφατη ιστορία. Χωρίς να θίγεται η ιστορική αλήθεια, τα πραγματικά στοιχεία μέσω της Αισχύλειας τεχνικής ανάγονται στο ύψος του υπερβατικού μύθου και το ιστορικό γεγονός μεταποιείται σε καλλιτεχνικό.

Οι «Πέρσες» εκφράζουν έναν ιδιαίτερα σύγχρονο πολιτικό και κοινωνικό προβληματισμό. Με πρόσχημα τους Πέρσες, ο Αισχύλος δίνει ένα μάθημα όχι μόνο στους Αθηναίους αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο για το τι σημαίνει άνθρωπος υποταγμένος στην αλαζονεία της εξουσίας, και τι σημαίνει άνθρωπος με προσωπικότητα…

Συντελεστές της παράστασης:
Μετάφραση : Κώστας Λάνταβος
Σκηνοθεσία : Σταύρος Τσακίρης
Σκηνικά – Κοστούμια : Ελένη Μανωλοπούλου
Χορογραφίες : Αποστολία Παπαδαμάκη
Μουσική : Νίκος Κυπουργός
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Διανομή:
Άτοσσα: Η Εύα Κοταμανίδου
Δαρείος: Ο Σοφοκλής Πέππας
Στην παράσταση συμμετέχουν επίσης οι ηθοποιοί :
Ελισάβετ Μουτάφη, Τατιάνα Παπαμόσχου, Μάνος Ζαχαράκος, Γιάννης Τσορτέκης, Φανή Γέμτου, Νίκος Γιαλελής, Αλέξανδρος Μπαλαμώτης, AλμπέρτοΦάϊς, Kωνσταντίνος Γιαννακόπουλος & Βάϊα Ουγιάρου.