Με μία σειρά εξαιρετικές παραστάσεις επιλεγμένες με βάση τη φιλοσοφία ότι το καλό θέατρο είναι μια δεδομένη, αέναη ανάγκη για όλους μας, ξεκινά η «θεατρική Ανοιξη» στο θέατρο του Μύλου στη Λάρισα, το ερχόμενο Σάββατο.
Οπως ανέφερε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου ο αντιδήμαρχος Πολισμού Π. Σάπκας «η φυσιογνωμία του θεατρικού αυτού φεστιβάλ παραμένει πλουραλιστική, έχοντας ως στόχο τη γνωριμία του κοινού της πόλης μας με σπουδαίους καλλιτέχνες και σύγχρονες θεατρικές προσεγγίσεις.
Το Θεσσαλικό θέατρο συνεχίζει δυναμικά την πορεία του στα θεατρικά πράγματα και υπόσχεται μια ακόμα πιο δημιουργική συνέχεια!
Φέτος, είμαι διπλά συγκινημένος, γιατί η Θεατρική Άνοιξη θα αρχίσει με μια παράσταση βασισμένη σε διηγήματα της Αμπελακιώτισσας συγγραφέως Βάσας Σολωμού Ξανθάκη, της οποίας ένα άλλο έργο, «Ο Γάμος», γνώρισε τεράστια επιτυχία στο Θεσσαλικό Θέατρο σε προσαρμογή-σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου και πρωταγωνίστρια την Άννα Βαγενά.
Αυτή τη φορά θα δούμε τη «Γλυκυτάτη Γαία Πατρίς» σε προσαρμογή-σκηνοθεσία της Άννας Βαγενά. Μάλιστα, πριν την παράσταση του Σαββάτου, πρώτη ημέρα του φεστιβάλ, θα τιμήσουμε την κ. Ξανθάκη για την προσφορά της στη λογοτεχνία και στον πολιτισμό της χώρας μας.
Τα έργα της Βάσας Σολωμού Ξανθάκη αποτελούν πολύτιμη πηγή για τα έθιμα και τις παραδόσεις της Θεσσαλίας, αλλά κι ένας ύμνος για τους ανθρώπους που επιβιώνουν σε μια σκληρή καθημερινότητα, με οδηγό αξίες και ιδανικά όπως η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη, η εντιμότητα, το θάρρος, η αλήθεια.
Θα μου επιτρέψετε να καλωσορίσω και τη σπουδαία ηθοποιό Φωτεινή Μπαξεβάνη, η οποία θα μας παρουσιάσει το μονόλογο του Γιάννη Σκαραγκά «Η Κυρά της Ρω». Η Κυρά της Ρω ανεβοκατεβάζει μια σημαία με το βάρος της προσωπικής αποστολής, πράξη που μπορεί να μην αλλάζει τον κόσμο, τουλάχιστον όμως του δίνει νόημα.
Θα κλείσω με τη παραίνεση του σπουδαίου Ρώσου σκηνοθέτη Ανατόλι Βασίλιεφ «κλείστε τις τηλεοράσεις και τους υπολογιστές – πηγαίνετε θέατρο! Γεμίστε τα καθίσματα, ακούστε τον λόγο και κοιτάξτε τις ζωντανές εικόνες! – είναι θέατρο αυτό μπροστά σας, μην το παραγνωρίζετε και μη χάνετε την ευκαιρία να συμμετέχετε σ’ αυτό – είναι ίσως η πολυτιμότερη ευκαιρία που έχουμε τη δυνατότητα να βιώσουμε από κοινού, μέσα στις μάταιες και βιαστικές ζωές μας».
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ
Τρία μικρά διηγήματα από το τελευταίο βιβλίο της Βάσας Σολωμού – Ξανθάκη, με τον τίτλο «Γλυκυτάτη γαία πατρίς», σε σκηνοθεσία και σκηνική μεταφορά της Άννας Βαγενά, θα παρουσιαστούν στη Λάρισα, στο Θέατρο του Μύλου, το Σάββατο 12 & την Κυριακή 13 Μαΐου και ώρα 9:00μ.μ. στο πλαίσιο της Θεατρικής Άνοιξης 2018, που διοργανώνονται από το Θεσσαλικό Θέατρο.
Στην επίσημη παράσταση του Σαββάτου, στις 9 το βράδυ, θα τιμηθεί η συγγραφέας Βάσα Σολωμού – Ξανθάκη από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών, του Δήμου Λαρισαίων, για την προσφορά της στη λογοτεχνία και στον πολιτισμό της χώρας μας.
-Την Δευτέρα και την Τρίτη 14-15 Μαΐου: «Θέατρο Σταθμός» του Καρατζογιάννη «Για την Ελένη», «Ελένη Παπαδάκη» με την: Μαρία Κίτσιου
-Τετάρτη και Πέμπτη 16-17 Μαίου: Θέατρο «Λυκόφως» Γιάννης Σκαράγκα «Η Κυρά της Ρω» με την: Φωτεινή Μπαξεβάνη
-Τρίτη 22 Μαίου: Χριστίνα Αλεξιάν «Τα Τετράδια της Άνζελ Κουρτιάν» με την: Χριστίνα Αλεξιάν.
-Τετάρτη 23 Μαίου: Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Ο γάμος του κραχμέτη» Παίζουν: Μαρία Δαμασιώτη- Νικόλαος γεώργιος Χαλδαιάκης
-Πέμπτη- Παρασκευή 24-25 Μαΐου: Ταπ- Aout» του Ανδρέα Φλουράκη με τον Τάσο Κρόκο
-Σάββατο- Κυριακή 26-27 Μαΐου: «EURODRAMA» Με βραβευμένα έργα Ευρωπαϊκού Δικτύου
-Σάββατο: 9.00 μ.μ Σωτηροπούλου Βίλη «Ο μπέμπης»
-Κυριακή: 9.00μ.μ Ζέτη Φίτσιου «Plan B»

ert.gr