Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του Λυκείου των Ελληνίδων Λάρισας που είναι αφιερωμένες στον εορτασμό των 40 χρόνων από την ίδρυση του 1979-2019.

Το Σάββατο  1η  Φεβρουαρίου 2020, ώρα 7:30 μ.μ., το Λύκειο των Ελληνίδων σας προσκαλεί στο Αμφιθέατρο της  Δημοτικής Πινακοθήκης  Λάρισας Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, στη διάλεξη του Κώστα Τσιάνου με θέμα: «Μαγικοθρησκευτικά και θεατρικά σπέρματα στους λαϊκούς μας χορούς».

Ο ηθοποιός -σκηνοθέτης Κώστας Τσιάνος, π. καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεσσαλικού Θεάτρου, θα παρουσιάσει μια μελέτη που αφορά τη γέννηση του θεάτρου από τη χορευτική έκφραση, τις μαγικοθρησκευτικές τελετές και τα μιμοδράματα.

Μια πορεία της λαϊκής έκφρασης που δημιούργησε ανά τους αιώνες, τις Διονυσιακές τελετουργίες, το διθύραμβο, για να φτάσει στην υψηλότερη μορφή θεάτρου που είναι το Αρχαίο Ελληνικό Δράμα….

Ο χορός αποτελεί το κυρίαρχο στοιχείο της λαϊκής έκφρασης από τα βάθη των αιώνων έως τις σύγχρονες κοινότητες.

Αυτή η συνέχεια φανερώνεται μέσα από τη διάσωση και εκτέλεση των λαϊκών χορών σε διάφορες περιστάσεις της πορείας του ανθρώπου στον κύκλο της  ζωής και στον κύκλο των εποχών.

Κατά τη διάρκεια της διάλεξης θα παρουσιαστούν επιλεκτικά τελετουργικοί χοροί με εμφανή τον αρχετυπικό τους χαρακτήρα από τις χορευτικές ομάδες του Λυκείου των Ελληνίδων.

Η εκδήλωση θα διανθιστεί με βιντεοσκοπημένα χορικά από τις αρχαϊκές  τραγωδίες  που σκηνοθέτησε ο κ. Κ. Τσιάνος και έχουν στηριχθεί στους λαϊκούς μας χορούς.

Η εκδήλωση γίνεται με τη συνεργασία της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας- Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα