Αυριο το βράδυ και ωρα 8:00 στο υπαίθριο δημοτικό θέατρο Αμπελακίων. 

«ΓΛΥΚΥΤΑΤΗ ΓΑΙΑ ΠΑΤΡΙΣ» 

Μια συρραφή από διηγήματα της Βάσας Σολωμού την  Κυριακή 27 Αυγούστου στις 8:00 το βράδυ στο δημοτικό θέατρο Αμπελακίων .

Ο Δ.Τεμπών θέλοντας να τιμήσει συνολικά τη Βάσα Σολωμού Ξανθάκη για την προσφορά της στα Ελληνικά γράμματα, έχει προγραμματίσει εκδήλωση την Κυριακή στις 8:00 το βράδυ στα ιστορικά Αμπελάκια στο υπαίθριο χώρο του θεάτρου με τίτλο  από τα τελευταία της διηγήματα,   «Γλυκυτάτη Γαία Πατρίς», σε θεατρική προσαρμογή – σκηνοθεσία και ερμηνεία της Άννας Βαγενά και Σταμάτη Γαρδέλη.

Την ημέρα της παράστασης με απόφαση της Τοπικής Κοινότητας Αμπελακίων καθώς και του δημοτικού συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί και η ονοματοθεσία του υπαίθριου Θέατρου του χωριού σε  ( ΒΑΣΑ ΣΟΛΩΜΟΥ-ΞΑΝΘΑΚΗ).

Λίγα λόγια για την Βάσα Σολωμού -Ξανθάκη.

Η Βάσα Σολωμού-Ξανθάκη γεννήθηκε στα Αμπελάκια όπου βρίσκεται και το παλιό αρχοντικό της πατρικής οικογένειας που αναστήλωσε η ίδια. 

Έζησε και σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στην Αθήνα. Εργάσθηκε στην Μέση Εκπαίδευση και απολύθηκε επί δικτατορίας. Έκτοτε δίδαξε Συγκριτική Λογοτεχνία και επίσης δίδαξε και έκτακτα Νεοελληνική Λογοτεχνία στο Τμήμα Βυζαντινών & Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης. 

Έργα της έχουν μεταφρασθεί στα Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά και Ρωσικά. Η δε νουβέλα της "Ο Γάμος" γνώρισε τεράστια επιτυχία ως θεατρική παράσταση σε προσαρμογή-σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου από το Θεσσαλικό Θέατρο με πρωταγωνίστρια την Άννα Βαγενά.