«Στα ιστορικά Αμπελάκια, που γεννήθηκε η συνεταιριστική ιδέα, η δράση του νεοσύστατου συνεταιρισμού καστανοπαραγωγών ακολουθεί εύστοχα τα χνάρια των προγόνων σας, που μας έκαναν περήφανους και έγιναν ξακουστοί σε όλη την οικουμένη. Και χαίρομαι ιδιαίτερα διότι από το ξεκίνημά του ο νέος συνεταιρισμός έθεσε τις σωστές βάσεις για μια πετυχημένη πορεία».

Τα παραπάνω τόνισε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, χαιρετίζοντας τα εγκαίνια του νέου Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμπελακίων, όπου ο πρόεδρός του κ. Ευθύμιος Καζαντζής, μετά τον αγιασμό από τον εφημέριο του χωριού π. Βασίλειο Γαλούση, ανέλυσε τις προτεραιότητες και τους στόχους του νέου εγχειρήματος.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος εξήρε την προσπάθεια των μελών του συνεταιρισμού «που προχώρησαν στη συνεργασία μεταξύ των παραγωγών και δρομολόγησαν ευρύτερες συνέργειες με τους συνεταιρισμούς των γύρω καστανοπαραγωγών περιοχών.

Αντιλήφθηκαν ότι, η κατοχύρωση του κάστανου της περιοχής ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) θα δώσει προστιθέμενη αξία στο προϊόν, η οποία θα μείνει στον τόπο και ξεκίνησαν τις ανάλογες διαδικασίες. Επιπλέον, χαίρομαι γιατί λειτουργούν με εξωστρέφεια, και ήδη προχώρησαν σε επαφές με την Ιταλία και τη Γαλλία, μεγάλες παραγωγές χώρες κάστανου στην Ευρώπη, με σκοπό την ανάπτυξη συνεργασιών στη διάθεσή του προϊόντος».
Ο Θεσσαλός πολιτικός αναφέρθηκε, επίσης, στα προβλήματα με τις ιδιοκτησίες στα καστανοπερίβολα και στην σημασία των συνεργατικών σχημάτων στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Όπως χαρακτηριστικά είπε «ο πρωτογενής τομέας έχει ανάγκη από υγιή συνεταιριστικά σχήματα που θα πρωτοπορούν.

Με συνένωση δυνάμεων θα επιτευχθεί μείωση του κόστους παραγωγής, καλύτερες τιμές διάθεσης του προϊόντος, αλλά και προβολή και ανάδειξή του στις διεθνείς αγορές. Χρέος, λοιπόν, της πολιτείας είναι να στέκεται στο πλευρό των παραγωγών, επιλύοντας προβλήματα που ανακύπτουν. Και σε αυτό το πλαίσιο, το ιδιοκτησιακό καθεστώς με τα καστανοπερίβολα πρέπει να βρει τη λύση του, για να δώσει επιπλέον ώθηση στην καλλιέργεια της καστανιάς προκειμένου να υπάρξουν ακόμη πιο ευοίωνες προοπτικές για το κάστανο. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα είμαι δίπλα σας, θα είμαι αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια που κάνετε ως αγροτικός συνεταιρισμός».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κωνσταντίνος Κολλάτος, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Γιώργος Μανώλης, ο αντιδήμαρχος Αμπελακίων κ. Κωνσταντίνος Τσεργάς, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Γιώργος Νικολάου και Δημήτρης Μαιμάρης, ο αντιπρόεδρος ΔΟΠΑΠΕΠ Τεμπών κ. Λάμπρος Ζάρρας και το μέλος του Τ.Σ. Αμπελακίων κ. Γιώργος Πλιουτσιάς.
Νωρίτερα, ο κ. Χαρακόπουλος παρέστη στη Λειτουργία για την Παναγία την Αμπελακιώτισσα στον Ι.Ν. της Αγίας Παρασκευής του χωριού, όπου και μοιράστηκαν κάστανα, που ευλογήθηκαν, στους πιστούς.