Επιστολές απέστειλε ο δήμαρχος Τεμπών κ. Γιώργος Μανώλης οι οποίες αφορούν   «Την ένταξη του Δήμου Τεμπών στα Μέσα Ενεργητικής Προστασίας από Παγετό και στο Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας».

Οι επιστολές απευθύνθηκαν  στη Διοίκηση του ΕΛΓΑ, στο Περιφερειακό Κατάστημα ΕΛΓΑ Λάρισας, καθώς και στη Δ.Α.Ο.Κ Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Αναλυτικά, στην πρώτη επιστολή αναφέρονται τα εξής:

«Στην περιοχή του Δήμου μας καλλιεργούνται 600.000 δένδρα Αμυγδαλιάς σε έκταση 14.500 στρέμματα, όπως και χιλιάδες στρέμματα Ροδακινιάς, Βερύκοκου, Αχλαδιάς και Μηλιάς.

Τα έτη 2015, 2017, 2019 και 2020 είχαμε όψιμους ανοιξιάτικους παγετούς που μηδένισαν την παραγωγή και είχαμε μεγάλες απώλειες εισοδήματος των παραγωγών.

Η θερμοκρασία και η διάρκεια του παγετού ήταν τέτοια που θα μπορούσαν οι παραγωγοί αν διέθεταν  μέσα ενεργητικής προστασίας (ανεμομείκτες), να είχαν αποφύγει τις δυσμενείς συνέπειες του παγετού. 

Παρακαλούμε όπως εντάξετε τις ανωτέρω δενδροκαλλιέργειες, στο Μέτρο 1 της Απόφασης 88/2014 του Δ.Σ.  ΕΛΓΑ στις επιλέξιμες καλλιέργειες για εγκατάσταση αντιπαγετικών ανεμιστήρων, στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας» .

Επιπρόσθετα, στη δεύτερη επιστολή επισημαίνονται τα εξής:

«Τα τελευταία έτη έχουμε συνεχόμενες ζημιές σε καλλιέργειες οπωροκηπευτικών του Δήμου μας από την πτώση χαλαζιού, με αποτέλεσμα  μεγάλη απώλεια εσόδων των Αγροτών.

Παρακαλούμε όπως εντάξετε το Δήμο μας στο Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας».

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση.