Τον προϊστάμενο του τοπικού παραρτήματος του ΕΛΓΑ επισκέφθηκε κλιμάκιο της παράταξης «Συνεργασία Για Πορεία Ανάπτυξης » του Δήμου Τεμπών με επικεφαλής τον κ. Κώστα Κολλάτο.

Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής:

«Με αφορμή την έντονη ανησυχία των αμυγδαλοπαραγωγών του Δ.Τεμπών ,αλλά και την δημοσίευση επιστολής του πρώην βουλευτή-προέδρου ΕΛΓΑ συνδημότη μας κ. Βασίλη Έξαρχου, κλιμάκιο της παράταξης Συνεργασία Για Πορεία Ανάπτυξης επισκέφθηκε την Πέμπτη 2 Ιουλίου το Υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Ν.Λάρισας.

Εκεί ενημερωθήκαμε από τον προϊστάμενο του παραρτήματος ΕΛΓΑ Ν.Λάρισας κ Λιόντο για το μεγάλο πρόβλημα της μειωμένης παραγωγής αμυγδάλου κατά το 2019 στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας.

Η αρμόδια Επιτροπή που απαρτίζεται από εκπροσώπους της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΠΕ Λάρισας και του Υποκαταστήματος του Οργανισμού ΕΛΓΑ Λάρισας συνεδρίασε και αποφάνθηκε ότι με βάση τα απολογιστικά στοιχεία παραγωγής του 2019 η ζημία ανέρχεται σε ποσοστό μείωσης 80%.

Συνεπώς, κρίνεται αναγκαία η παρέμβαση του αρμόδιου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να γνωμοδοτήσει υπέρ της κατάρτισης προγράμματος ΠΣΕΑ 2019 με βάσει το πόρισμα της επιτροπής .

Αξίζει να αναφερθεί ότι, οι αμυγδαλοπαραγωγοί εισέπραξαν το ποσό των 80 ευρώ ανα στρέμμα ως ενίσχυση deminimis, ενώ η ζημία με γνώμονα τα συγκριτικά στοιχεία που παραθέτει η επιτροπή εκτιμάται πολύ μεγαλύτερη.

Με βάσει τα προαναφερθέντα δεδομένα και επειδή οι αμυγδαλοπαραγωγοί του Δ.Τεμπών στα 3 από τα τελευταία 4 χρόνια έχουν πληγεί βάναυσα, οφείλει η Κυβέρνηση τάχιστα να διορθώσει τα λάθη της και την πολιτική των χορηγήσεων διότι δεν νοείται από την μια να μιλάει το αρμόδιο Υπουργείο για στήριξη του πρωτογενούς τομέα και του εισοδήματος των αγροτών και ταυτόχρονα από την άλλη να επαναπαύεται στο ευτελές ποσό των 80 ευρώ ανα στρέμμα.

Κάνουμε έκκληση σε όλους τους Βουλευτές, τον κ Περιφερειάρχη , τους Υπηρεσιακούς παράγοντες να σταθούν αρωγοί στα δίκαια αιτήματα επιβίωσης των αμυγδαλοπαραγωγών και προτρέπουμε την Δ. Αρχή του Δ.Τεμπών να αναστείλει την διαρκή απραγία της και να επιδείξει μεγαλύτερη κινητικότητα ασκώντας πίεση προς το ΥΠΑΑΤ για την επίσπευση των ενισχύσεων από τη στιγμή που γνωρίζει ότι η συγκεκριμένη καλλιέργεια αποτελεί ΜΟΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ για το Δήμο μας.

Εν κατακλείδι, σε ότι αφορά την παράταξη μας "Συνεργασία για Πορεία Ανάπτυξης" δηλώνουμε αλληλέγγυοι των παραγωγών και υπέρμαχοι της πρότασης για την άμεση κατάρτιση προγράμματος ΠΣΕΑ 2019 από το Αρμόδιο Υπουργείο, τονίζοντας για πολλοστή φορά την ανάγκη άμεσων ενεργειών μιας και η μείωση της παραγωγής ξεπερνά τα επίπεδα του 80% σύμφωνα με το πόρισμα που κοινοποίησε η καθ ύλην αρμόδια Επιτροπή.

Τον κ. Κολλάτο στην συνάντηση συνόδευαν οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.Μιχάλης Καρατέγος και Ιωάννης Αργυρίου».