Στο 3o Ιστορικό Συνέδριο Ραψάνης που ξεκίνησε το  Σάββατο το πρωί παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος .
Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Τεμπών καλοσώρισε τους παρευρισκόμενους στο 3ο ιστορικό συνέδριο της Ραψάνης  που στόχο έχει την διερεύνηση της ιστορίας του πολιτισμού ,των εθίμων καθως και των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών που καθόρισαν την πορεία της Ιστορικής κοινότητας της Ραψάνης .
Στην ομιλία του ο δήμαρχος Τεμπών ανέφερε τα εξής:
"Καλοσωρίζουμε όλους τους καταξιωμένους εισηγητές του Συνεδρίου και τους  ευχαριστώ εκ των προτέρων για την προσφορά τους στα πνευματικά δρώμενα του τόπου μας αφού μας δίνουν την δυνατότητα να γνωρίσουμε τον πλούτο και την αξία της πολιτιστικής και ιστορικής  κληρονομιάς του Δ.Δ Ραψάνης μέσω του ερευνητικούς σας έργου.
Το 3ο ιστορικό συνέδριο πραγματοποιείται συνέχεια των άλλων δυο που διενεργήθηκαν το 1997 και το 2010 και ειναι αφιερωμένο στον αείμνηστο πρόεδρο επί σειρά  ετών του Μορφωτικού Συλλόγου Ραψάνης ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΔΟΥΜΑΚΗ .
Τα λόγια περιττεύουν όταν μιλάμε  για τον αείμνηστο πρόεδρο ο οποίος προσέφερε τα μέγιστα στην ανάδειξη της τοπικής ιστορίας,ο σύλλογος επι προεδρίας του ήκμασε,ενώ υπήρξε η προσωποποίηση του εθελοντισμού,της συμμετοχής της συνεργασίας και της συνέργειας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς η Ραψάνη ιδρύθηκε πριν απο τον 12ο αιώνα .
Η προνομιακή της γεωγραφική θέση στην νοτιανατολική πλευρά του Ολύμπου ,που δεν επέτρεψε την εγκατάσταση μουσουλμανικών πληθυσμών σε συνδυασμό με την οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής απο τις αρχές του 18ου αιώνα είχαν ως αποτέλεσμα την δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για την πνευματική ανάπτυξη του οικισμού .
Πιστεύεται οτι απο τις αρχές του 18ου αιώνα λειτουργούσε κοινό σχολείο όπου διδάσκονταν εγκύκλια μαθήματα.
Η επανάσταση όμως του 1878 και η οδυνηρή της εξέλιξη είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή των σχολείων που εκ των πραγμάτων δυσχεραίνει την Υόρκη μιας ολοκληρωμένης εικόνας για την πνευματική κίνηση της εποχής.
Η ιστορία ειναι η μεγαλύτερος πλούτος του τόπου μας και θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω οτι ο Δ.Τεμπών θα ειναι αρωγός στις προσπάθειες φορέων για την ιστορική και πολιτιστική μας κληρονομιά.
Φορείς που δίνουν προστιθέμενη αξία στην ιστορική μας ύπαρξη και διαδρομή.
Σ’αυτην την δύσκολη συγκυρία,σ’αυτήν την κρίση που δεν ειναι μόνο οικονομική αλλα πρωτίστως κρίση θεσμών και αξιών θεωρούμε οτι χρήζει σεβασμό και υποστήριξη.
Μ’αυτές τις λίγες σκέψεις σας καλοσωρίζω στο 3ο ιστορικό συνέδριο Ραψάνης να ευχηθώ καλη επιτυχία στις εργασίες συνεδρίου και να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα".