Εντάξεις έργων μείζονος σημασίας για την περιοχή, έχει καταφέρει και προωθεί μέσω του «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι, ΙΙ», του Ειδικού Προγράμματος Ενίσχυσης Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών, ο Δήμος Τεμπών.
Πρόκειται για έργα σχολικών-αθλητικών υποδομών, ύδρευσης, αποχέτευσης,  αγροτικής οδοποιίας,προμήθειας μηχανημάτων, που αναμένεται με την υλοποίηση τους, να δημιουργήσουν όλες εκείνες τις συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης για το Δήμο Τεμπών, ενισχύοντας την ποιότητα ζωής των δημοτών- κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.
Είναι έργα συνολικού προϋπολογισμού 14.510.000 ευρώ, εκ των οποίων κάποια υλοποιούνται ήδη, κάποια άλλα έχουν δημοπρατηθεί, ενώ για κάποια άλλα αναμένεται η χρηματοδότηση τους.
«Ως δημοτική Αρχή προσπαθήσαμε μέσα από τον σχεδιασμό που κάναμε, να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που μας δίνει το Υπ. Εσωτερικών και να εντάξουμε έργα που αποτελούσαν πάγια αιτήματα των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής μας. Στόχος μας ήταν και παραμένει να δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις ώστε ο Δήμο Τεμπών να έχει μια διαρκή προοπτική ανάπτυξης» θα επισημάνει ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος.
Για να συμπληρώσει ακόμη ο κ. Κολλάτος ότι «για τον Δήμο Τεμπών ο «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι, ΙΙ», είναι ένα χρηματοδοτικό εργαλείο, που δίνει ευκαιρίες ανάπτυξης και προόδου στην ευρύτερη περιοχή».
Αναλυτικά τα έργα που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι, ΙΙ», έχουν ως εξής:
• Προσθήκη αιθουσών διδασκαλίας για την κάλυψη αναγκών του Δημοτικού Σχολείου Μακρυχωρίου. Το έργο έχει προϋπολογισμό 1.600.000 ευρώ.
• Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης του Δήμου Τεμπών. Το έργο έχει προϋπολογισμό 4.357.445,00 ευρώ.
• Πνευματικό Κέντρο Πυργετού το έργο έχει με προϋπολογισμό 319.862,32 ευρώ.
• Κατασκευή αθλητικού κέντρου στους Γόννους, το έργο έχει προϋπολογισμό 467.521,00 ευρώ
• Κατασκευή γηπέδου 5Χ5 στο Μακρυχώρι το έργο έχει προϋπολογισμό 193.056,00 ευρώ
Έργα που έχουν δημοπρατηθεί
• Προμήθεια πλυντηρίου κάδων απορριμμάτων, το έργο έχει προϋπολογισμό 180.000,00 ευρώ, αναμένεται η σύμβαση προμήθειάς του.
• Κατασκευή  δικτύου αποχέτευσης και ΕΕΛ στην Δ.Κ Γόννων, το έργο έχει προϋπολογισμό 6.215.146,15 €. Δημοπρατήθηκε το 1ο υποέργο «Δίκτυα Αποχέτευσης Ακαθάρτων Γόννων», προϋπολογισμού  4.129.200,00 ευρώ
Εν αναμονή δημοπράτησης
• Προμήθεια –τοποθέτηση εξοπλισμού για την αναβάθμιση παιδικών χαρών του δήμου. Το έργο έχει προϋπολογισμό 235.400,00 ευρώ
• Κατασκευή αγροτικής οδοποιίας στην Τ.Κ Πουρναρίου. Το έργο έχει προϋπολογισμό 868.000,00 ευρώ και δρομολογήθηκε η δημοπράτησή του.
Βρίσκεται σε εξέλιξη
• Επισκευή συντήρηση σχολικών κτιρίων αύλειων χώρων του δήμου. Το έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει προϋπολογισμό 74.280,00 ευρώ.