Η εκδήλωση « Νεσσωνίδος Όρος»: 1ος ορεινός αγώνας Γεντίκι Trail 1, Thesecretmountain που διοργανώθηκε από το Σύλλογο Μαραθωνοδρόμων Νομού Λάρισας και πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Καλοχώρι (Ν. Λάρισας), πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017, σημειώνοντας μια εντυπωσιακή επιτυχία.
Παρότι οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδιαίτερα προβληματικές, με συνεχή βροχόπτωση, οι αθλητές δεν πτοήθηκαν και συμμετείχαν μαζικά στον αγώνα διανύοντας το σύνολο της προβλεπόμενης διαδρομής (17 Kh), με εξαιρετικές επιδώσεις και πνεύμα ευγενούς άμιλλας, με τρεις δρομείς να τερματίζουν από κοινού στην πρώτη θέση την οποία και μοιράστηκαν και 2 αθλήτριες μαζί στην Τρίτη θέση. Νικητές του αγώνα ήταν οι αθλητές Αζέλης Βασίλης, Κουτσιούκης Κων/νος και Χριστάνας Αχιλλέας, οποίοι μοιράστηκαν την πρώτη θέση με χρόνο 1.50.17. Ενώ η κατάταξη των γυναικών είχε ως εξής Ζιώγα Νίκη στην πρώτη θέση με χρόνο 2.28.29 , Κανούτα Γεωργία στη δεύτερη θέση με χρόνο 2.38.10 και Νασίκα Νατάσα με Τσινίκου Δήμητρα στην τρίτη θέση με χρόνο 2.55.50 (και οι δύο είναι αθλήτριες του Συλλόγου Μαραθωνοδρόμων Νομού Λάρισας).
Συμμετείχαν 170 αθλητές απο όλη την Ελλάδα και αγωνίστηκαν υπό δυσμενείς συνθήκεςανακαλύπτοντας, όμως μια μοναδική διαδρομή του μυστικού αυτού βουνού.
Στην εκδήλωση απονομής των μεταλλείων και κυπέλων παρευρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Αθανάσιος Παιδής και ο πρόεδρος του Συλλόγου Μαραθωνοδρόμων Ν. Λάρισας Απόστολος Γούλας.
Οι πολιτιστική εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε, παράλληλα, στο Δημοτικό Σχολείο Καλοχωρίου, είχε απόλυτη επίσης επιτυχία, με μια εξαιρετικήδιάλεξη του Επικ. Καθηγητή Α.Π.Θ. τμήματος Γεωλογίας, Βασίλειου Μέλφου, ο οποίος ανέπτυξε με διεξοδικότατο τρόπο και πλήρη τεκμηρίωση το θέμα: «Τα αρχαία λατομεία της Χασάμπαλης και οι χρήσεις του πράσινου λίθου» και εντυπωσίασε το πολυπληθές κοινό, που γέμισε ασφυκτικά τους χώρους της σχολικής μονάδας καθώς καιτου αύλειου χώρου, τόσο με τις εντυπωσιακές του γνώσεις, όσο και με το εύρος των στοιχείων για τα τόσο σημαντικά παγκόσμια μνημεία που στολίζει ο πράσινος Θεσσαλικός λίθος.
Την εκδήλωση συντόνισε η Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Κα Εύη Μποντικούλη και παρευρέθησαν ο Δήμαρχος Τεμπών Κώστας Κολλάτος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Νίκος Πουτσιάκας, ο Πρόεδρος της ΔΟΠΑΠΕΠΤ Μιχάλης Καρατέγος, ο προεδροα δημοτικού συμβουλίου Τεμπών κ.Δημήτρης Τσέτσιλας ο πρώην βουλευτής Βασίλης Έξαρχος, ο πρώην Δήμαρχος Νέσσωνος Νικόλαος Γερογιάννης,αντιδήμαρχοι  δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι οργανισμών και  συλλόγων, ο συντοπίτης επιχειρηματίας Λευτέρης Σαΐτης, εκπρόσωποι φορέων και συλλογικοτήτων και πλήθος κόσμου από την περιοχή αλλά και από αλλού.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την παρουσίαση ενός πολύ ενδιαφέροντος, πολύπλευρου, δρώμενου, από τους μαθητές του σχολείου Καλοχωρίου, το οποίο αποτελεί μέρος θεματικών εργασιών της σχολικής μονάδας,με συνάφεια και σύνδεση με τον πράσινο λίθο της περιοχής και με εξαιρετική απήχηση στους παρισταμένους.

Η συνεισφορά όλων των τοπικών και άλλων φορέων ήταν καθοριστικής σημασίας, με τον Σύλλογο Μαραθωνοδρόμων να σχεδιάζει και να εκπονεί έναν άψογο αγώνα, τον μορφωτικό σύλλογο Καλοχωρίου να συνδράμει καθοριστικά στη διεξαγωγή του αγώνα, διαθέτοντας σημαντικό αριθμό εθελοντών αλλά και βοηθώντας και σε πολλά οργανωτικά και άλλα ζητήματα της πολιτιστικής εκδήλωσης, τους συλλόγους γυναικών Καλοχωρίου και Χειμαδίου να κινητοποιούν το σύνολο σχεδόν του γυναικείου τοπικού πληθυσμού, οργανώνοντας την παρασκευή και διάθεση πληθώρας τοπικών παραδοσιακών εδεσμάτων, την υπαίθρια ζωή και την ομάδα περιπατητών Χασάμπαλης να έχουν αναλάβει έναν χρησιμότατο βοηθητικό ρόλο στον αγώνα, καθώς και όλων των υπόλοιπων φορέων και χορηγώννα συνεισφέρουν τα μέγιστα στο εγχείρημα.
Όλα τα παραπάνω είχαν την πλήρη στήριξη τόσο του Δήμου Τεμπών με τους οργανισμούς, τις Υπηρεσίες του και τις τοπικές Κοινότητες, όσο και της Περιφέρειας Θεσσαλίας με την Οικονομική της και κάθε άλλης συνδρομής.
Ο Αγώνας και η Πολιτιστικές εκδηλώσεις, υπάρχει βούληση, από όλες τις πλευρές, να γίνει θεσμός, που εκτός από την ανάδειξη της περιοχής, μπορεί να συμβάλλει και στη δρομολόγηση μια νέας, πολύμορφης οικονομικό κοινωνικής αναπτυξιακής διαδικασίας.