Ο Δήμος Τεμπών τον Ιούνιο του 2017 έγινε δέκτης επιστολής από τον Αμυντικό Ακόλουθο Νοτίου Ευρώπης της Αυστραλίας, με την οποία αιτούνταν τη συλλογή μικρής ποσότητας χώματος από την περιοχή της Κοιλάδας των Τεμπών. Σύμφωνα με την επιστολή, το χώμα αυτό θα χρησιμοποιηθεί ως έκθεμα σε ένα μνημείο που σχεδιάζει η Κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας, για την αναγνώριση των 100 χρόνων υπηρεσίας των Αυστραλών στρατιωτικών που πολέμησαν σε διεθνείς εκστρατείες.
Η περιοχή των Τεμπών, όπως και άλλες τρείς τοποθεσίες στην Ελλάδα θεωρούνται σημαντικές, διότι οι Αυστραλοί στρατιώτες πολέμησαν δίπλα στους Έλληνες κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου.
Στις 9 Απριλίου του 1941, μια ομάδα τριάντα στρατιωτώναποτελούμενη από Αυστραλούς, Νεοζηλανδούς και Κύπριους, με επικεφαλή Άγγλο Αξιωματικό φθάνουν στα Αμπελάκια. Αναζητούν τον Πρόεδρο και το δάσκαλο του χωριού και τους γνωστοποιούν την αποστολή τους. Στόχος τους, η παρεμπόδιση της προέλασης των Γερμανών προς τη Νότια Ελλάδα. Επιλέγουν για το σκοπό αυτό την περιοχή«Ανεμόμυλος». Επιζητούν φαγητό και στέγη. Ο δάσκαλος του χωριού τους φιλοξενεί στο σπίτι του ενώ, με την συνδρομή των κατοίκων, τους προσφέρονται εδέσματα και ο χώρος του σχολείου για τη διαμονή τους. Την επόμενη μέρα κατά τη διάρκεια της μάχης όλοι είναι νεκροί, εκτός από δύο. Όλα αυτά περιγράφονται με συγκινητικές λεπτομέρειες στο διήγημα της συγγραφέως κας Βάσας Σολωμού-Ξανθάκη με τίτλο «Ο Τύμβος».
Ο Δήμος Τεμπών και η Περιφέρεια Θεσσαλίας,ανταποκρινόμενοι στο αίτημα της Πρεσβείας της Αυστραλίας, διοργανώνουν στις 3 Μαΐου 2018 μια σεμνή τελετή κοντά στην περιοχή «Ανεμόμυλος» της τοπικής Κοινότητας Αμπελακίων, όπου αυτοί οι ήρωες πολέμησαν, σκοτώθηκαν και θάφτηκαν αρχικά. Στην τελετή αυτή θα παραδοθεί χώμα ελληνικό που ποτίστηκε με το αίμα των ηρώων πολεμιστών.
Η παράδοση θα γίνει από το Δήμαρχο Τεμπών κ. Κωνσταντίνο Κολλάτο και τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνο Αγοραστό στην Πρέσβειρα της Αυστραλίας στην Ελλάδα κα. Kate Logan. Επίσης, στη μνήμη της θυσίας των συμμάχων στρατιωτών στη μάχη της Ελλάδας θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια ενός ταπεινού μνημείου. Η Αυστραλιανή Κυβέρνηση, στην ίδια εκδήλωση, προτίθεται να τιμήσει τη συγγραφέα κα. Βάσα Σολωμού- Ξανθάκη, που με τη γραφίδα της, διέσωσε στους αιώνες την ιστορία αυτών των ανθρώπων που έζησαν το τελευταίο τους βράδυ στα Αμπελάκια, έχοντας πλήρη επίγνωση της αποστολής τους.
Να σημειωθεί ότι, με πρωτοβουλία της συγγραφέως και με αφορμή τη συγκεκριμένη εκδήλωση, το διήγημα «Ο Τύμβος» μεταφράστηκε στα Αγγλικά και παράχθηκε σε ένα μικρό αριθμό αντιτύπων, που κάποια από αυτά θα παραδοθούν στην Πρέσβειρα της Αυστραλίας.