Σημαντικές δράσεις αφιερωμένες στη λαογραφία του τόπου πραγματοποιήθηκαν στη Ραψάνη, στα πλαίσια του 3ου Ιστορικού συνεδρίο.

Στο σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρονται τα εξής: 

«Μήγαρις είναι Άνοιξις, μήγαρις καλοκαίρι;» Μία εβδομάδα αφιερωμένη στη λαογραφία του τόπου μας, ολοκληρώθηκε επιτυχώς ,αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις σε όσους συμμετείχαν.

Φέτος, για πρώτη φορά οργανώθηκε η συγκεκριμένη δράση, στα πλαίσια του 3ου Ιστορικού συνεδρίου Ραψάνης, από τη Δημοτική βιβλιοθήκη Ραψάνης σε συνεργασία με το Μορφωτικό σύλλογο Ραψάνης και το Πρόγραμμα προαγωγής αυτοβοήθειας – Ξενώνας Ραψάνης.

Ο σκοπός των δράσεων πραγματοποιήθηκε  και με το παραπάνω, αναδεικνύοντας  την πλούσια παράδοση του τόπου μας, με τρόπο απλό όπως έκαναν οι παππούδες μας, με αφηγήσεις, παραμύθια, περιπάτους στα γραφικά μας μέρη.

Από το Εργαστήρι κατασκευής «παιχνιδιών του κόσμου », κατασκευάστηκαν 5 παιχνίδια που κοσμήθηκαν με μοτίβα παραδοσιακά της Ραψάνης ,  υπό την καλλιτεχνική ματιά  της εικαστικού  Αλεξάνδρα Αμπάτη, που έκανε θαύματα με τους μικρούς φίλους που συμμετείχαν και με την αμέριστη βοήθεια των ανθρώπων του προγράμματος προαγωγής Αυτοβοήθειας -Ξενώνα Ραψάνης ,που είχαν και την φροντίδα όλων των παιχνιδιών .
Τα δημοτικά τραγούδια της Ραψάνης , έγιναν έναν εξαιρετικό μουσικό εργαστήρι με τον Γκαιφύλλια Κώστα , που τα παιδιά το χάρηκαν πολύ , τόσο που χορέψανε και τραγουδούσαν με την ψυχή τους.

Στο  Προαύλιο Αγίου Αθανασίου Ραψάνης παίξαμε με τα τοπωνύμια της Ραψάνης , ενώ στο  Αλώνι  του Ανήλιο αφηγηθήκαμε το  παραμύθι της Ευανθίας Κιου , ακούγοντας τις βροντές του καιρού.

Μετά με τα πόδια πήγαμε  στον εσπερινό της Αγίας Παρασκευής στο εξωκλήσι .Τέλος στο  Προαύλιο Αγίου Ιωάννη Πρόδρομου (1574)  μοιραστήκαμε Λογοτεχνικές μαρτυρίες για τη Ραψάνη , ιστορίες για στοιχεία και νεράιδες . Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για του χρόνου.