H Kινηματογραφική Λέσχη Λάρισας, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων και το Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο, διοργανώνουν εκδήλωση – αφιέρωμα για τα 100 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης, το Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017, στις 7 μ.μ. στο Χαζηγιάννειο, με θέμα «Κινηματογράφος και Οκτωβριανή Επανάσταση».
Το αφιέρωμα αποτελείται από δύο μέρη:
- Στο πρώτο μέρος, ο Παναγιώτης  Μανιάτης μας ταξιδεύει  στις πρωτοπόρες κινηματογραφικές τεχνικές του Σοβιετικού Κινηματογράφου της εποχής, στους σκηνοθέτες, στα μεγάλα καλλιτεχνικά έργα, μέσα από αποσπάσματα ταινιών της περιόδου 1917 – 1929.
Ο Παναγιώτης Μανιάτης γεννήθηκε το 1986, σπούδασε φυσικός στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και είναι συγγραφέας. Τον Δεκέμβρη του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο του ‘’Η ποίηση στην Οκτωβριανή Επανάσταση’’ από τις εκδόσεις Δίαυλος. Στην πρόσφατη δραστηριότητά του περιλαμβάνεται η ομιλία του στο Ζάππειο για τη σοβιετική λογοτεχνία στην εκδήλωση του 46ου Φεστιβάλ βιβλίου ‘’Οκτωβριανή Επανάσταση, 100 χρόνια: Διαρκής έμπνευση για συγγραφείς και κινηματογραφιστές’’.
- Στο δεύτερο μέρος, θα γίνει προβολή της εμβληματικής ταινίας του Σεργκέι Αϊζενστάιν « Οκτώβρης».
Η ταινία Οκτώβρης είναι βωβό δράμα παραγωγής 1928 σε σκηνοθεσία Σεργκέι Αϊζενστάιν και Γκριγκόρι Αλεξαντρόφ που εξιστορεί τα γεγονότα της Οκτωβριανής Επανάστασης. Ο Ρωσικός τίτλος: Οκτώβρης (Δέκα Μέρες Που Συγκλόνισαν τον Κόσμο) έχει παρθεί από τον τίτλο του βιβλίου του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζον Σάιλας Ριντ με τίτλο Δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο (Ten Days That Shook the World).
Η ταινία Οκτώβρης ανατέθηκε στο θρυλικό σκηνοθέτη Σεργκέι Αϊζενστάιν από την Σοβιετική Κεντρική Επιτροπή με ευκαιρία τον εορτασμό της δεκάτης επετείου της Οκτωβριανής Επανάστασης. Ο σκηνοθέτης επέλεξε να απαθανατίσει το πνεύμα της εποχής εστιάζοντας την προσοχή του σε μια πόλη και μια χρονική περίοδο: την Αγία Πετρούπολη μεταξύ του Φεβρουαρίου και του Οκτωβρίου του 1917.
Ο Αϊζενστάιν είχε ελεύθερη πρόσβαση στην Αγία Πετρούπολη και στα Χειμερινά Ανάκτορα του τσάρου και μελέτησε αναλυτικά την περίοδο της επανάστασης χρησιμοποιώντας κινηματογραφικά και γραπτά ντοκουμέντα της περιόδου.
Ουσιαστικά η ταινία πραγματεύεται τα γεγονότα από πολιτική σκοπιά. Οι υποστηρικτές του τσάρου είναι μοχθηροί και γέροι και οι γυναίκες είναι παχουλές ή τροφαντές, ο Κέρενσκι είναι πεινασμένος για εξουσία, ενώ οι Μπολσεβίκοι είναι παθιασμένοι, ηρωικοί και ταγμένοι στο καθήκον. Δεν υπάρχει κεντρικός χαρακτήρας. Πρωταγωνιστής δεν είναι ούτε ο Λένιν, ούτε ο Κέρενσκι, αλλά ο λαός, το προλεταριάτο που ο θρίαμβος και η νίκη του είναι η Επανάσταση.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ