Το κλασικό αριστούργημα του Αντρέι Βάιντα “Το Δάσος με τις Σημύδες” προβάλει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Λάρισας, την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου στις 20:00, στο Χατζηγιάννειο.
Τα γεγονότα της ταινίας διαδραματίζονται στις αρχές του 20ου αιώνα, στο χαμένο στο δάσος με τις σημύδες σπίτι του δασολόγου Μπολεσλάβ.
Ο θάνατος της συζύγου του, έχει αλλάξει εντελώς τη ζωή του, και μονάχα η παρουσία της κόρης του Όλιας και της οικονόμου δεν μας επιτρέπουν να τον χαρακτηρίσουμε ως ερημίτη.
Μια μέρα στο σπίτι του τον επισκέπτεται ο αδερφός του ο Στανισλάβ, ο οποίος είναι άρρωστος με φυματίωση. Ξέρει, ότι σύντομα θα πεθάνει, θέλει όμως να γευθεί τη ζωή του στο έπακρον.
Η γοητεία της απελπισίας του και η δίψα του για τη ζωή, έρχονται σε αντίθεση με την πνευματική νάρκη του Μπολεσλάβ.
Έτσι, αρχίζει μια υποσυνείδητη συναισθηματική αντιπαλότητα ανάμεσα στα δυο αδέρφια…
Πρόκειται για μια ταινία για τον έρωτα και τον θάνατο, η ατμόσφαιρα της οποίας θυμίζει τον ψυχολογικό κινηματογράφο του Μπέργκμαν. Ο Βάιντα γύρισε μια σκληρή, εκφραστική, μεστή μεταφορών, αλλά συνάμα ντελικάτη ταινία, για την ομορφιά της ανθρώπινης ψυχής. Δεν είναι τυχαίο, που ο ίδιος συχνά επαναλαμβάνει  πως  «ο σκηνοθέτης πρέπει να έχει το ταμπεραμέντο ενός πολεμιστή και την ψυχή ενός ποιητή».
Χρυσό βραβείο για την καλύτερη σκηνοθεσία στο Φεστιβάλ Μόσχας
Χρυσό βραβείο για τον καλύτερο ανδρικό ρόλο στον Ντάνιελ Ολμπρίτσκι
Δράμα, Πολωνία, 1970, 99΄
Με τους: Ντάνιελ Ολμπρίτσκι, Όλγκιερντ Λουκάζεβιτς, Εμίλια Κρακόφσκα
Γενική είσοδος 4 ευρώ