Την τελευταία ταινία «Χωρίς αγάπη» του σπουδαίου Ρώσου σκηνοθέτη Αντρέι Ζβιάνγκιντσεφ προβάλει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Λάρισας, την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου στις 19:00 και στις 21:30 στο Χατζηγιάννειο.
Ο Αντρέι Ζβιάνγκιντσεφ σκιαγραφεί γι’ ακόμη μια φορά την ανυπόφορη ανθρωπότητα – εύθραυστη, σπασμένη – σε αυτό το πορτρέτο μιας οικογένειας που ζει χωρίς αγάπη.
Η υπόθεση είναι λίγο έως πολύ γνωστή. Ένα νεαρό εύπορο ζευγάρι Μοσχοβιτών ετοιμάζεται να χωρίσει για να συνεχίσει τη ζωή του με τους καινούργιους του συντρόφους.
Την ώρα που το ζευγάρι τσακώνεται με ιδιαίτερα βίαιο τρόπο για το ποιος από τους δύο θα κρατήσει το 12χρονο αγόρι τους, βλέπουμε στο διπλανό δωμάτιο τον Αλιόσα να κλαίει βουβά ακούγοντας τους γονείς του να κανονίζουν το μέλλον του, χωρίς ίχνος αγάπης μεταξύ τους, αλλά ούτε και γι’ αυτόν.
Μη μπορώντας να το αντέξει, φεύγει κρυφά από το σπίτι. Η υπόλοιπη ταινία είναι η αγωνιώδης αναζήτηση του 12χρονου Αλιόσα και όλα όσα θέλει να δείξει με συμβολισμούς ο σκηνοθέτης.
Ο γαλλικός αλλά και ο αγγλικός τίτλος, «Faute d' amour», «Loveless» («Έλλειψη Αγάπης», «Χωρίς Αγάπη»), δεν αποδίδει ακριβώς τον ρωσικό τίτλο «Όχι αγάπη».
«Ο ρωσικός τίτλος, λέει ο σκηνοθέτης είναι ισχυρότερος από την απουσία αγάπης. Είναι μια κατάσταση ακραίας αδιαφορίας, απόρριψης. Ένα συναίσθημα που περικλείει και πνίγει το άτομο. Είναι, λέει, η έλλειψη ενσυναίσθησης, η έλλειψη κατανόησης του άλλου, η έλλειψη εμπιστοσύνης που προέρχεται από το γεγονός ότι οι άνθρωποι κλείνονται στον εαυτό τους. Εμποδίζει το άτομο να απελευθερωθεί, περιορίζεται, γίνεται απροσπέλαστο».
Στην ταινία του ο Ζβιάγκιντσεφ, εκτός από την έλλειψη αγάπης και την αποξένωση των ανθρώπων, καταδεικνύει και ένα άλλο εκρηκτικό θέμα. Εκείνο των ανθρώπων που εξαφανίζονται, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, και των υπέροχων εθελοντών που τα αναζητούν.
Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο 70ό Φεστιβάλ Καννών, Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ του Λονδίνου, η επίσημη υπόβολη της Ρωσίας για το Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.
Δραματική 2017 | Έγχρωμη | Διάρκεια: 127'
Ρωσογαλλική ταινία, σκηνοθεσία Αντρέι Σβιάνγκιντσεφ με τους: Μαριάνα Σπίβακ, Αλεξέι Ροζίν, Ντάρια Πισάρεβα
Γενική είσοδος 4 ευρώ