Ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, πληροφορηθείς την είδηση της απώλειας του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου διέκοψε την προσκυνηματική επίσκεψη του στο Άγιον Όρος προκειμένου να παραστεί στην εξόδιο ακολουθία..

Ο κ. Χαρακόπουλος απευθύνοντας το ύστατο χαίρε στον μεγάλο Έλληνα έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Κωστής Στεφανόπουλος υπήρξε μια από τις ευγενέστερες και λαμπρότερες μορφές της σύγχρονης πολιτικής μας ιστορίας. Χωρίς καμία πρόθεση υπερβολής, που είθισται σε ανάλογες περιπτώσεις, είναι βέβαιο ότι με το τέλος του φτωχαίνει και η Ελλάδα. Ο θάνατός του σηματοδοτεί και τυπικά το τέλος μιας ολόκληρης εποχής, η οποία είχε τη δυνατότητα να δίδει στο ελληνικό πολιτικό στερέωμα άνδρες με εκπληκτική ευρυμάθεια, ανθρωπιστική συγκρότηση, απαράμιλλες ρητορικές ικανότητες, αδιαμφισβήτητη τιμιότητα, γνήσιο προοδευτικό οραματισμό και αγνή φιλοπατρία. 

Για όσους είχαμε τη τύχη να τον γνωρίσουμε από κοντά, να ακούσουμε τον μεστό και ρέοντα λόγο του, να βιώσουμε την προσήλωσή του στις ηθικές αρχές του, πρέπει να θεωρούμε τους εαυτούς μας ιδιαίτερα τυχερούς. Η επαφή με τον Κωστή Στεφανόπουλο ήταν ένα ασύγκριτο σχολείο της πολιτικής, αν και στη χώρα μας όπου ο λαϊκισμός και η δημαγωγία έβρισκαν ανέκαθεν ευήκοα ώτα, ο λόγος του δεν έτυχε πάντα της ανταπόκρισης που άξιζε. 

Χωρίς αμφιβολία, η όποια σύγκριση με πολιτικούς του διαμετρήματος του Κωστή Στεφανόπουλου κάνει πιο κραυγαλέα την σημερινή έκπτωση του επιπέδου της πολιτικής μας αντιπαράθεσης συχνά σε λόγο αγοραίο, με χρήση μιας κακοποιημένης ελληνικής γλώσσας, από πολιτικούς χωρίς ηθικά ερείσματα και ακέραιο χαρακτήρα. 

Ωστόσο, σήμερα που τα σύννεφα των ψευδαισθήσεων διαλύονται και αποδεικνύεται ότι η υπέρβαση της κρίσης επαφίεται αποκλειστικά σε εμάς, η ευθύνη όλων μας είναι να πιάσουμε το νήμα της πολιτικής παρακαταθήκης του Κωστή Στεφανόπουλου, και να προσδώσουμε εκ νέου στην πολιτική τον αξιακό της κώδικα, το ηθικό της περιεχόμενο και την γνήσια πατριωτική της διάσταση.

Στην Ειρήνη, τον Δημήτρη, τον Ηλία και τις οικογένειές τους εκφράζω τα θερμότερά μου συλλυπητήρια».

Φωτογραφίες:

1. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ως φοιτητής με τον Κωστή Στεφανόπουλο 

2. Στο προεδρικό μέγαρο κατά την πρώτη θητεία Στεφανόπουλου