Η HVA International B.V. - Est 1879, με εμπειρία σε αντίστοιχα, αλλά και μεγαλύτερα με αυτό της Θεσσαλίας project ανά τον κόσμο, παρουσίασε το μεσημέρι της Πέμπτης στη Λάρισα, ενώπιον στελεχών της αυτοδιοίκησης, εκπροσώπων αγροτών και φορέων της περιφέρειας, την 1η αναφορά για την αποκατάσταση και την πλημμυρική θωράκηση του κάμπου.

Όπως επεσήμανε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ολλανδικής εταιρείας, Μίλτος Γκουζούρης, πρέπει να αλλάξουμε την προσέγγισή μας πάνω στη διαχείριση υδάτων και πλημμυρών και πρότεινε ένα πρωτόκολλο 3 επιπέδων ασφαλείας:

1ο επίπεδο: αφορά στην πρόληψη και περιλαμβάνει την ύπαρξη ισχυρών προστατευτικών μέσων και υποδομών.

2ο επίπεδο: αφορά στην ευέλικτη λειτουργία του διοικητικού συστήματος υποστήριξης.

3ο επίπεδο: αφορά στη βέλτιστη διαχείριση κρίσεων και περιλαμβάνει τη δημιουργία συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης.

Ακούστηκαν εύστοχες απόψεις, χρήσιμες παρεμβάσεις προβληματισμοί και με επίκεντρο την ολική αποκατάσταση και την ορθολογική διαχείριση των υδάτων μακροπρόθεσμα.

Τόσο για την αποστράγγιση των περιοχών γύρω από την Κάρλα όσο και για τη θωράκιση του συνόλου της Θεσσαλίας, «στο τραπέζι βρίσκονται όλα τα σενάρια. Όλα είναι σε εξέλιξη και μελετώνται και θα επιλεγεί η καλύτερη και συμφερότερη λύση για τους αγρότες και τους πολίτες της Θεσσαλίας. Καταλαβαίνουμε αυτό που ζείτε. Κάνουμε μια πρώτη, ανοιχτή διαβούλευση. Θα ακολουθήσουν κι άλλες», τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπενθυμίζοντας ότι η διαχείριση των υδάτων στη Θεσσαλία θα γίνεται από ενιαίο φορέα.

Το master plan των Ολλανδών για την αποκατάσταση και την αντιπλημμυρική θωράκιση θα παρουσιαστεί λεπτομερώς στο τέλος Φεβρουαρίου και θα περιλαμβάνει προτάσεις και για την αναδιάρθρωση καλλιεργειών.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρας Αυγενάκης, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος, ο υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, οι γ.γ. του ΥΠΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος και Δημήτρης Παπαγιαννίδης και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος.