Απλήρωτοι παραμένουν χιλιάδες γιατροί για τις δεδουλευμένες εφημερίες τους, όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση:

– δεν έχουν πληρωθεί οι πρόσθετες ενεργείς εφημερίες τουλάχιστον 7 μηνών, εφημερίες που εξαναγκάζονται να κάνουν με «εντέλλεσθε» εξαιτίας της τραγικής υποστελέχωσης

– οι παθολόγοι, πνευμονολόγοι, αναισθησιολόγοι, εντατικολόγοι που δουλεύουν στα τμήματα και τις κλινικές covid , από τον περασμένο Δεκέμβρη δεν έχουν πάρει ούτε μισό ευρώ από την «πολυδιαφημισμένη» πρόσθετη αποζημίωση

-οι γιατροί που μετακινούνται από το ένα νοσοκομείο στο άλλο για να μπαλώνουν τρύπες επίσης δεν έχουν δει ούτε ένα ευρώ της πρόσθετης αμοιβής που προβλέπεται.

– σε ορισμένες υγειονομικές περιφέρειες , όπως στην 5η Υ.Π.Ε., το κονδύλι του 2ου τριμήνου δεν επαρκεί . Το αποτέλεσμα είναι ότι οι συνάδελφοι των Κέντρων Υγείας θα πληρωθούν τις τακτικές εφημερίες του Ιουνίου τον Σεπτέμβριο!

– σε αρκετές περιπτώσεις, ειδικά στην περιφέρεια και στην παραμεθόριο ,εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων οι γιατροί αναγκάζονται σε 10 έως 15 ενεργείς εφημερίες το μήνα ,με αποτέλεσμα να γίνεται υπέρβαση της προβλεπόμενης ανά βαθμό ανώτατης μηνιαίας αποζημίωσης για ενεργό εφημεριακή απασχόληση και να «εκβιάζονται» να υπογράψουν ότι πραγματοποιούν λιγότερες εφημερίες από αυτές που όντως κάνουν προκειμένου να πληρωθούν έστω ένα μέρος.

– αν δεν εκταμιευτεί άμεσα το κονδύλι των τακτικών εφημεριών του 3ου τριμήνου (Ιούλιος-Αύγουστος-Σεπτέμβριος) οι τακτικές εφημερίες του Ιουλίου δεν πρόκειται να πληρωθούν έγκαιρα.

Η ΟΕΝΓΕ ζητά:

-Να πληρωθεί άμεσα το σύνολο των δεδουλευμένων εφημεριών πρόσθετων και τακτικών στο ακέραιο χωρίς καμία περικοπή.

-Να εκταμιευτούν τα κονδύλια για την πληρωμή της αυξημένης αποζημίωσης των πρόσθετων εφημεριών των συναδέλφων στα τμήματα Covid και των συναδέλφων που μετακινούνται σε άλλες δομές για την πραγματοποίηση εφημεριών.

-Να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την παράταση της ισχύος του άρθρου 49 του Ν.4633/2019 και να δοθεί η δυνατότητα να αποζημιωθούν από τυχόν αδιάθετες πιστώσεις της ειδικής επιχορήγησης για τις τακτικές εφημερίες και να επανέλθει στο 15% των τακτικών εφημεριών η ανώτατη μηνιαία αποζημίωση των πρόσθετων εφημεριών ώστε να πληρωθούν οι εφημερίες που έχουν πραγματοποιηθεί καθ΄ υπέρβαση του ανώτατου ορίου των πρόσθετων εφημεριών

-Να καταργηθεί επιτέλους ο απαράδεκτος διαχωρισμός των εφημεριών σε πρόσθετες και τακτικές σε ότι αφορά τον τρόπο αποζημίωσής τους (αφού πραγματοποιηθούν) και το σύνολο των εφημεριών να αποζημιώνονται αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό .

Zητά τέλος από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ν α ορίσει άμεσα συνάντηση με την Ε.Γ. της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.