"Ο εμβολιασμός κατά του HPV αποτελεί καθοριστικό παράγοντα πρόληψης των λοιμώξεων σε αγόρια και κορίτσια από την ηλικία των 9 ετών" αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας κ. Κ. Γιαννακόπουλος με αφορμή την 4η Μαρτίου, Διεθνή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον ιό HPV.

Αναλυτικά αναφέρει: 

"Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) ευθύνεται για περίπου 5% όλων των καρκίνων παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας, του κόλπου και του αιδοίου, της κεφαλής και του τραχήλου, του πέους, του πρωκτού και των γεννητικών κονδυλωμάτων, επηρεάζοντας αξιοσημείωτα και τα δύο φύλα.

Σημαντικά εργαλεία πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης αποτελούν ο εμβολιασμός αγοριών και κοριτσιών κατά του HPV και ο προσυμπτωματικός έλεγχος στις γυναίκες έναντι του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ο οποίος συμπεριλαμβάνει το τεστ Παπανικολάου (Τεστ ΠΑΠ) και το HPV DNA test, αντίστοιχα.

Στην Ελλάδα, ο εμβολιασμός έναντι του HPV στα κορίτσια έχει εισαχθεί από το 2009. Ωστόσο, η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει χαμηλή (στο 55,4% για τις ηλικίες 11-18 και στο 43,8% για τις ηλικίες 11-14) και μακριά από τον στόχο για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, που έχει θέσει ο ΠΟΥ, για εμβολιαστική κάλυψη του 90% των κοριτσιών έως το 2030.

Από τον Μάρτιο του 2022, ο εμβολιασμός κατά του HPV συστήνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και Εφήβων τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια, από την ηλικία των 9 ετών.

Το εμβόλιο εμπεριέχεται στο Εθνικό Πρόγραμμα εμβολιασμών και χορηγείται δωρεάν. Κατά την διάρκεια της πανδημίας δυστυχώς δημιουργήθηκαν εμβολιαστικά ελλείμματα τα οποία πρέπει να αναπληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν."