Ξεπερνούν κατά πολύ τον αριθμό που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ τα κρούσματα λοίμωξης από ιό κοξάκι σε παιδιά στη Λάρισα.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Οργανισμού, από τις 23 Οκτωβρίου έως και τις 13 Νοεμβρίου, έχουν καταγραφεί στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας συνολικά 41 παιδιά με κλινική εικόνα coxsackie.

Μιλώντας στο iatronet.gr, η πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Λάρισας Γεωργία Νταμάγκα (φωτογραφία) εκτιμά πως ο αριθμός των παιδιών που έχουν εκδηλώσει συμπτώματα ξεπερνά τα 100.

"Ο ΕΟΔΥ αναφέρεται στα κρούσματα που καταγράφει στα νοσοκομεία. Από την επικοινωνία που είχα με συναδέλφους μου, ο αριθμός των παιδιών ξεπερνά τα 100 τις τελευταίες δύο εβδομάδες", σημειώνει η κ. Νταμάγκα.

Όπως αναφέρει, τα περισσότερα παιδιά είχαν ήπια εικόνα, πλην πολύ λίγων τα οποία χρειάστηκαν χορήγηση ορού προκειμένου να αποφευχθεί η αφυδάτωση.

Οι υπεύθυνοι του ΕΟΔΥ έσπευσαν να καθησυχάζουν ότι δεν πρόκειται για αύξηση κρουσμάτων, η πλειονότητα των παιδιών παρουσίασε ήπια κλινική εικόνα, ενώ νοσηλευτήκαν 6 παιδιά με ολιγοήμερες νοσηλείες (κυρίως λόγω αδυναμίας σίτισης).

Παρόμοια περιστατικά δεν έχουν αναφερθεί στις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας.

Η λοίμωξη από ιό coxsackie αποτελεί ιογενές νόσημα, συχνά της πρώιμης παιδικής ηλικίας, με συνήθη συμπτώματα όπως πυρετός, εξάνθημα, συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό ή και το γαστρεντερικό σύστημα και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι αυτοϊώμενο.

Οι γονείς να ενημερώνονται για την παρουσία κρουσμάτων κοξάκι (coxsackie) στη σχολική κοινότητα και να συμβουλευτούν τον ιατρό τους σε περίπτωση που το δικό τους παιδί εμφανίσει ανάλογα συμπτώματα.

Ενδεικνυόμενα μέτρα πρόληψης της διασποράς του ιού σε περίπτωση κρούσματος, είναι η απομάκρυνση του κρούσματος από τη σχολική του μονάδα μέχρι την πλήρη ύφεση των συμπτωμάτων του και η επισταμένη τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής παιδιών, εκπαιδευτικών - προσωπικού του σχολείου (τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, ιδίως πριν από το φαγητό και μετά από κάθε επίσκεψη στην τουαλέτα).

iatronet.gr