Στην ομιλία του στην εκδήλωση για την 113η επέτειο της εξέγερσης των κολίγων του Κιλελέρ ο Δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος ανέφερε τα εξής:

«Σας καλωσορίζω στο Δήμο Κιλελέρ. Η σημερινή γιορτή για τον ξεσηκωμό των αγροτών της Θεσσαλικής γης δεν πρέπει να έχει μόνο επετειακό χαρακτήρα. Δεν αρκεί η θύμηση και η μνημόνευση του αγώνα τους.

Σήμερα είναι επιτακτικό το αίτημα να κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Σε αυτή τη δύσκολη εποχή πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν και να συνδράμουμε έτσι ώστε ο αγροτικός κόσμος να προχωρήσει κι άλλο.

Το οφείλουμε στους Θεσσαλούς αγρότες που ξεσηκώθηκαν ενάντια την αδικία τον Μάρτη του 1910. Το οφείλουμε στους νεκρούς της εξέγερσης του Κιλελέρ που και αυτοί όπως ο Αντύπας έδωσαν το αίμα για να έχουν οι κολίγοι στον ήλιο μοίρα. 113 χρόνια μετά βρισκόμαστε στον ιερό χώρο της θυσίας για να θυμίσουμε κυρίως στη νέα γενιά τα πόσα οφείλει σε αυτούς που εξεγέρθηκαν ενάντια στην αδικία. Τα γεγονότα στο Κιλελέρ στις 6 Μαρτίου 1910 δεν εμφανίστηκαν από το πουθενά. Ήρθαν ως φυσικό επακόλουθο των άθλιων συνθηκών διαβίωσης των κολίγων και της απάνθρωπης μεταχείρισης που είχαν από τους γαιοκτήμονες.

Τα αιματηρά γεγονότα της 6ης Μαρτίου 1910 εντάσσονται στη μακρά ιστορία του αγροτικού ζητήματος στη Θεσσαλία που εμφανίζεται οξυμμένο από την ένταξη της περιοχής στην Ελληνική επικράτεια το 1881. Οι κολίγοι υπήρξαν οι χαμένοι της ενσωμάτωσης και οι τσιφλικάδες οι μεγάλοι κερδισμένοι…

Στις αρχές του 1910 κύριο αίτημα των κολίγων ήταν η απαλλοτρίωση της γης και η διανομή των τσιφλικιών στους καλλιεργητές της πάνω στη βάση της μικρής οικογενειακής ιδιοκτησίας.

Το Σάββατο 6 Μαρτίου οι κολίγοι είχαν προγραμματίσει πανθεσσαλικό συλλαλητήριο στη Λάρισα με αφορμή τη συζήτηση του αγροτικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Στο χωριό Κιλελέρ είχαν συγκεντρωθεί στο σιδηροδρομικό σταθμό 200 περίπου αγρότες περιμένοντας το τρένο για τη Λάρισα. Όταν έφτασε το τρένο οι αγρότες προσπάθησαν να ανέβουν σε αυτό. Ο διευθυντής των θεσσαλικών σιδηροδρόμων αρνήθηκε να επιτρέψει στους κολίγους να επιβιβαστούν. Οργισμένοι οι χωρικοί άρχισαν να λιθοβολούν τα βαγόνια προκαλώντας αρκετές ζημιές. Ωστόσο ένα περίπου χιλιόμετρο πιο κάτω μια νέα ομάδα 800 αγροτών κρατώντας μαύρες σημαίες προσπάθησε να σταματήσει την αμαξοστοιχία.

Οι στρατιώτες μπροστά στην επιμονή των χωρικών να επιβιβαστούν και προφανώς ενοχλημένοι διέταξαν πυρ για εκφοβισμό.

Μετά τους πρώτους πυροβολισμούς οι αγρότες αντί να φοβηθούν εξαγριώθηκαν ακόμα περισσότερο.

Και ενώ η αμαξοστοιχία ξεκίνησε να φύγει, οι στρατιώτες πυροβολούν με αποτέλεσμα να πέσουν εκεί αγρότες νεκροί και να τραυματιστούν αρκετοί άλλοι. Η ίδια περίπου σκηνή επαναλαμβάνεται λίγο πιο κάτω στο σταθμό του χωριού Mελία. Πέφτει νεκρός ένας αγρότης και τραυματίζονται τουλάχιστον 15.

Στην άλλη πλευρά της πόλης η φρουρά της πύλης της οδού Φαρσάλων δεν επέτρεψε τους αγρότες από τη Νεμπεγλέρ (Νίκαια)να περάσουν μέσα στην πόλη. Στην συμπλοκή που ακολούθησε οι ιππείς τραυμάτισαν ένα παλληκάρι. Το συμπατριώτη μας Αποστόλη Μπατάλα. Πέθανε λίγο αργότερα ποτίζοντας με το αίμα του το δέντρο της λευτεριάς των αγροτών…

Ο σπόρος που έσπειρε ο Μαρίνος Αντύπας είχε καρποφορήσει. Έστω κι αν χρειάστηκε αγρότες να πέσουν νεκροί διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματά τους.

Μετά από λίγα χρόνια ακολούθησε η διανομή της γης στους ακτήμονες αγρότες.

Ο Δήμος Κιλελέρ, ως χρέος τιμής στους αγρότες της εξέγερσης, προχώρησε στη διαδικασία ίδρυσης του Αγροτικού Μουσείου στο χώρο της εξέγερσης. Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και προχωράμε στην άδεια οικοδομής του κτηρίου. Είναι το ελάχιστο που πράττουμε για να δικαιώσουμε τους δίκαιους αγώνες τους.

Σήμερα παραμένουν επίκαιρα όσο ποτέ άλλοτε τα μηνύματα του αγώνα των Ελλήνων αγροτών του Κιλελέρ. Στη σημερινή οικονομική συγκυρία που βιώνει η Ελληνική κοινωνία όπου άλλαξαν μορφή τα προβλήματα, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι βλέπουν και αυτοί το εισόδημά τους να συρρικνώνεται δραματικά, είναι οικονομικά καταβεβλημένοι κυρίως από το υψηλό κόστος παραγωγής των προϊόντων τους και την αδυναμία πρόσβασης σε φτηνά δάνεια.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός για παράδειγμα ότι οι αγρότες καλούνται να πληρώσουν υψηλό τίμημα για την άντληση του νερού. Επιβάλλεται σήμερα να θεσμοθετηθεί ένα νέο καθεστώς όσον αφορά το αγροτικό πετρέλαιο και το ηλεκτρικό για να μπορούν να καλλιεργούν τα χωράφια τους μειώνοντας κατακόρυφα το κόστος παραγωγής.

Θα πρέπει να δοθούν κίνητρα έτσι ώστε οι Δήμοι, οι ΔΕΥΑ, οι ΤΟΕΒ, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να καταφέρουν να μειώσουν ακόμα περισσότερο τα χρήματα που πληρώνουν για τις καλλιέργειές τους. Αναφέρομαι ειδικότερα σε προγράμματα επιδοτήσεων ηλεκτρικού ρεύματος. Με ζητούμενο την επίλυση του σημαντικότερου προβλήματος των αγροτών που είναι το ενεργειακό κόστος στην παραγωγή, προτείνουμε να ενισχυθούν από την Πολιτεία επενδύσεις αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με την κατασκευή φωτοβολταϊκών μονάδων σε κάθε αγροτική παροχή.

Οι γεωργικοί συνεταιρισμοί από την άλλη πλευρά πρέπει να ενεργοποιηθούν και να αξιοποιήσουν ακόμα περισσότερο το ρόλο τους. Είναι αναγκαίο να συμβάλλουν στο μέτρο που τους αναλογεί στη διάθεση των προϊόντων των αγροτών. Μόνο με συλλογικές πολιτικές μπορούν αυτοί να καταφέρουν μείωση του κόστους παραγωγής και να επιτύχουν καλύτερη τιμή στην αγορά. Επιβάλλεται να ασκηθεί ορθή οικονομική πολιτική στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις μέσω της συνεργατικής πολιτικής από ομάδες αγροτών.

Επιπροσθέτως τα έργα υποδομής που οφείλει να υλοποιήσει η πολιτεία η Περιφέρεια αλλά και οι δήμοι, αφού πρώτα τους δοθούν οι ανάλογοι πόροι, θα βοηθήσουν στην καλύτερη αξιοποίηση των αγροτικών και κτηνοτροφικών καλλιεργειών

Ο εμπλουτισμός του υπόγειου υδροφορέα είναι ένα έργο πρώτιστης σημασίας. Η ανασύσταση της λίμνης Κάρλας, έργο σημαντικό που πραγματοποίησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, βοήθησε σημαντικά στην αλλαγή του μικροκλίματος της ευρύτερης περιοχής προς όφελος των αγροτών.

Οι λιμνοδεξαμενές, την κατασκευή των οποίων διεκδικήσαμε και σύντομα θα υλοποιήσουμε, μπορούν δώσουν τη δυνατότητα να εμπλουτιστεί ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας. Αυτό σήμερα, όπως γνωρίζουν οι αγρότες καλύτερα από όλους μας, είναι επιβεβλημένο. Έργα λοιπόν πρέπει να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση με την αγαστή συνεργασία των Δήμων της Περιφέρειας και της Πολιτείας. Δεν μπορεί οι αγρότες να αρδεύουν τα χωράφια τους από γεωτρήσεις που ξεπερνούν τα 300 μέτρα. Το κόστος πλέον είναι απαγορευτικό με αποτέλεσμα οι αγρότες να οδηγούνται σε εγκατάλειψη των καλλιεργειών τους

Θα ήταν παράλειψη όμως σε αυτό το σημείο να μην αναφερθώ στην αναγκαιότητα της μερικής μεταφορά νερού από τον Αχελώο στη Θεσσαλία που τόσο ανάγκη το έχει. Δεν είναι δυνατόν άλλες περιοχές της Ελλάδος να πλημυρίζουν από την υπερβολική ποσότητα των νερών του ποταμού και στη Θεσσαλία να λείπει νερό για να ποτίσουν οι αγρότες τις καλλιέργειές τους. Ήρθε η στιγμή να παρθεί μια πολιτική απόφαση και να ολοκληρωθούν τα ημιτελή έργα που βρίσκονται σήμερα υπό κατασκευή.

Δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι σήμερα επιβάλλεται να δοθούν κίνητρα στους νέους αγρότες για να ξεκινήσουν δυναμικά την καλλιέργεια των προϊόντων. Σε συνεργασία με τους αγροτικούς συνεταιρισμούς να καταφέρουν τη μείωση του κόστους παραγωγής και την καλύτερη, και πιο προσοδοφόρα πρόσβαση στις αγορές.

Αγαπητοί προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι, όλοι εμείς που βρεθήκαμε στον τόπο θυσίας των Θεσσαλών αγροτών ευελπιστώ να έχουμε πλέον κατανοήσει ότι το μέλλον της χώρας μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον πρωτογενή τομέα της παραγωγής. Η αγροτιά και οι κτηνοτρόφοι είναι η ατμομηχανή της Ελληνικής οικονομίας. Εδώ στο μνημείο των πεσόντων της εξέγερσης του 1910 οφείλουμε εκτός από την απόδοση τιμής να δεσμευτούμε ότι όλοι, Πολιτεία, Περιφέρεια, Δήμοι, συνεταιριστικές οργανώσεις, πανεπιστήμια, αγρότες και κτηνοτρόφοι να συνεργαστούμε έτσι ώστε ο πρωτογενής τομέας παραγωγής να γίνει ο βασικός πυλώνας της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας. Ο καθένας από το δικό του μετερίζι και όλοι μαζί οφείλουμε να αγωνιστούμε για αυτόν τον κοινό σκοπό.

Η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει τα δίκαια αιτήματα που καταθέτουν οι αγρότες. Οφείλει να δώσει κίνητρα στα νέα παιδιά να μείνουν και να καλλιεργήσουν τη γη τους. Η πατρίδα μας χρειάζεται νέους αγρότες που θα έχουν τη γνώση αλλά και τη διάθεση να εργαστούν στη γη. Μαζί με την πείρα των μεγαλύτερων, είμαι σίγουρος ότι θα καταφέρουν να πάνε τον αγροτικό τομέα μπροστά. Χρέος μας είναι να τους ενθαρρύνουμε και να τους στηρίξουμε με κάθε τρόπο.

Αυτό θαρρώ ότι είναι το μήνυμα του σημερινού εορτασμού. Να κρατήσουμε ζωντανή στη μνήμη μας τη θυσία των αγροτών του Κιλελέρ και να παλέψουμε σήμερα όλοι μαζί, νέοι και μεγαλύτεροι, ο καθένας από το πόστο του για να έρθουν καλύτερες μέρες για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Μόνο έτσι θα δικαιωθούν οι αγώνες των πεσόντων της εξέγερσης του Κιλελέρ».