Το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας διοργανώνει στις 2-3-2019, στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ωδείου, συναυλία του Θωμά Μπακαλάκου.
Γίνεται στο πλαίσιο της περιοδείας του, με σκοπό την ίδρυση Δημοτικών Μουσικών Βιβλιοθηκών στις πρωτεύουσες των νομών, για να αποτελέσουν βήμα δημοσιότητας και αξιοποίησης των έργων Ελλήνων συνθετών, της κάθε πόλης και της ευρύτερης περιοχής της. Θα αναζητηθούν και τα έργα συνθετών της πόλης που εργάστηκαν ή εργάζονται στο εξωτερικό.
Η δική μας βιβλιοθήκη θα αποτελέσει τμήμα της βιβλιοθήκης του Ωδείου, για την οποία ο συνθέτης θα παραχωρήσει τις παρτιτούρες των έργων του μουσικής νουβέλας, που θα ακουστούν στη συναυλία σε μια ειδική έκδοση.
Στη συναυλία μας θα ακουστούν μια επιλογή από μουσικές νουβέλες, με κορμό αυτές που περιλαμβάνονται στη συλλογή «Μεταλλάξεις Θεσσαλικά», η οποία θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στη Λάρισα. Και ένα έργο του Νίκου Σκαλκώτα, τιμής ένεκεν στο μεγάλο μουσικό πρόγονο.
Η μουσική νουβέλα είναι ένας νέος μουσικός όρος, που εισήγαγε ο Θωμάς Μπακαλάκος. Προσδιορίζει έργα μουσικής δωματίου, εμπνευσμένα από το δημοτικό μας τραγούδι, θεματοφύλακα της Ελληνικής Μουσικής Γλώσσας, αξιοποιημένο με σύγχρονη μουσική σκέψη. Και είναι έργα σε εφαρμογή της Πρότασης Σύνθεσης που διατύπωσε ο συνθέτης, για τη δημιουργία μουσικών έργων με ελληνικό πρόσωπο.
Οι μουσικές νουβέλες λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους, αποτελούν ένα νέο είδος μουσικού έργου. Και γι αυτό τα έργα μουσικής νουβέλας συνιστούν μια νέα μορφολογική κατηγορία, τα οποία έχουν περισσότερες συγγένειες με εκείνα, της κατηγορίας έργων χαρακτήρα.
Τα συνθήματα στις συναυλίες ίδρυσης  Δημοτικών Μουσικών Βιβλιοθηκών είναι: «Η Ελληνική Μουσική Γλώσσα στο προσκήνιο». «Τα έργα των Ελλήνων συνθετών στο προσκήνιο».
Παίζει το σεξτέτο του συνθέτη ΑΝΕΛΗΞΗ, αποτελούμενο από τους κορυφαίους μουσικούς:
Γιάννης Σαμπροβαλάκης κλαρινέτο, Κουαρτέτο L’ anima με τη Στέλλα Τσάνη, πρώτο βιολί, Μπρουνίλτα Ευγενία Μάλο, δεύτερο βιολί, Ηλίας Σδούκος βιόλα, Λευκή Κολοβού, βιολοντσέλο. Σόλο πιάνο Απόστολος Παληός.
Θα παιχτούν οι μουσικές νουβέλες:  ΜΠΗΚΑΝ ΤΑ ΓΙΔΙΑ ΣΤΟ ΜΑΝΤΡΙ, για κουαρτέτο εγχόρδων, διάρκειας 12 λεπτών, από τη συλλογή «Μεταλλάξεις Θεσσαλικά», ΠΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΑ ΚΑΜΠΟΥΣ, για πιάνο σε τρία μέρη διάρκειας 13 λεπτών, από τη συλλογή «Μεταλλάξεις  Αιγαίου», ΚΛΕΙΣΤΟΣ ΧΟΡΟΣ ΑΡΓΙΘΕΑΣ, τρίο με κλαρινέτο, βιολί και πιάνο, σε πέντε μέρη, διάρκειας 17 λεπτών, από τη συλλογή «Μεταλλάξεις Θεσσαλικά», ΙΟΝΙΟ - Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ, για κλαρινέτο και βιόλα, διάρκειας 7 λεπτών, από τη συλλογή «Μεταλλάξεις νήσων Ιονίου», ΆΡΝΗ – ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΑ, για πιάνο σε 11 μέρη, διάρκειας 40 λεπτών. Θα ακουστούν τα μέρη 1,2,4,11, διάρκειας 17 λεπτών,  ΓΙΟΥΡΓΙΑ ΣΤΑ ΠΑΛΙΟΥΡΙΑ, για κουαρτέτο εγχόρδων. Διάρκειας 16 λεπτών, μουσικές νουβέλες από συλλογή «Μεταλλάξεις Θεσσαλικά», ΔΕΚΑ ΠΕΝΤΕ ΜΙΚΡΕΣ ΠΑΡΑΛΑΓΕΣ, για πιάνο, διάρκειας 10 λεπτών του Νίκου Σκαλκώτα ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ, σεξτέτο με κλαρινέτο, κουαρτέτο εγχόρδων και πιάνο, διάρκειας 10 λεπτών. Μουσική νουβέλα από τη συλλογή «Μεταλλάξεις Θεσσαλικά».
Διοργάνωση : Δημοτικό Ωδείο Λάρισας     / Χορηγοί επικοινωνίας : ΕΡΤ3,  ΕΡΑ Λάρισας , Η Εφημερίδα Συντακτών