Σε θεσμό εξελίσσεται το μουσικό φεστιβάλ «Μουσικότροπο», καθώς το περσινό εγχείρημα κρίνεται ως πετυχημένο και θα επαναληφθεί φέτος από τις 20 Ιανουαρίου έως και τις 11 Φεβρουαρίου. Πάνω από 100 καλλιτέχνες θα φιλοξενηθούν για 4 σαββατοκύριακα στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας προσφέροντας ξεχωριστές μουσικές εμπειρίες.
«Το μεγαλύτερο κέρδος μας όμως, από το Μουσικότροπο, είναι ότι δημιουργεί τους ακροατές του αύριο και κινητοποιεί, εκπλήσει, προτείνει έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης της μουσικής στους ακροατές του σήμερα» σημείωσε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Πάνος Σάπκας για να συμπληρώσει ότι: «Πιστεύω ακράδαντα ότι είναι ένα Φεστιβάλ με μεγάλες προοπτικές από το οποίο ως πόλη έχουμε να αποκομίσουμε πολλά οφέλη. Θέλω να επισημάνω την παρουσία στο φετινό Μουσικότροπο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση και βέβαια του Piandaemonium. Τέτοιες συνεργασίες δεν είναι ούτε εύκολες ούτε απλές. Το Μουσικότροπο μας δίνει την ευκαιρία να καταλάβουμε πως πραγματικά η μουσική δεν έχει σύνορα και όρια, ανακαλύπτουμε τη σχέση της με άλλες επιστήμες, ακόμη και χρήσεις της που δε μπορούμε να διανοηθούμε».
Παράλληλα, ο καλλιτεχνικός διευθυντής και εμπνευστής του Φεστιβάλ, Χρήστος Λενούτσος παρουσίασε το πρόγραμμα του «Μουσικότροπο».
Την πρώτη εβδομάδα θα έχουμε κοντά μας το μοναδικό πιανιστικό σχήμα πανευρωπαϊκά Piandaemonium, 6 πιάνα-12 πιανίστες, που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της Δόμνας Ευνουχίδου και αποτελείται από μια αγαπημένη παρέα μουσικών δημιουργώντας μια ορχήστρα πιάνων, επιχειρώντας να επαναπροσδιορίσει μέσα σε ένα νέο πλαίσιο τον παραδοσιακό πιανιστικό ήχο. Θα παρουσιάσουν ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα διαμορφωμένο αποκλειστικά για το συγκεκριμένο σύνολο. Θα συμμετάσχει και η μικτή χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Δημήτρη Καρβούνη.

Την δεύτερη εβδομάδα προσκλήθηκε η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, μία νέα συμφωνική ορχήστρα που ξεκινά τη διαδρομή της. Ο στόχος της είναι να παρουσιάσει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό το θησαυρό της νεοελληνικής έντεχνης μουσικής δημιουργίας, η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει προβληθεί όσο της αξίζει. Θα μας παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα ελληνικού και ρωσικού ρομαντισμού. Σολίστ θα έχουμε την εξαίρετη Ρωσίδα βιρτουόζο Λίλια Εσίποβα στην άρπα. Είναι μια ξεχωριστή σολιστική παρουσίαση που μας δίνει την ευκαιρία να απολαύσουμε την άρπα, ένα όργανο με πλήθος ηχοχρωμάτων. Θα διευθύνει ο διεθνούς φήμης μαέστρος Βύρων Φιδετζής.
Την τρίτη εβδομάδα θα έχουμε κοντά μας τη μαγική Σαβίνα Γιαννάτου με τον Σπύρο Μάνεση στο πιάνο και θα παρουσιάσουν, αρχικά, παραδοσιακά τραγούδια από διάφορες χώρες, διασκευασμένα από το Σπύρο Μάνεση σε φόρμες αυτοσχεδιασμού που σχετίζονται με την τζαζ και την σύγχρονη μουσική, ενώ στη συνέχεια θα παρουσιαστούν τραγούδια κυρίως μελοποιημένης ποίησης, του Μάνου Χατζιδάκι, της Λένας Πλάτωνος και του Δημήτρη Μαραγκόπουλου.
Τέλος την τέταρτη εβδομάδα, τρεις υπέροχοι μουσικοί, εκ των οποίων οι δύο είναι Λαρισαίοι, η Θεοδώρα Μπάκα-μεσόφωνος, και ο Δημήτρης Καρακαντάς – μπαρόκ βιολί θα συμπράξουν με τον επίσης κορυφαίο Μάρκελλο Χρυσικόπουλο – τσέμπαλο και θα μας παρασύρουν σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στην εποχή Μπαρόκ. Η ιδιαιτερότητά αυτής της συναυλίας είναι ότι τα δύο όργανα είναι ιστορικά και ο ήχος σε συνδυασμό με το στυλ της εποχής θα είναι αυθεντικά. Όταν αυτά συνοδεύονται από το κύρος μουσικών τέτοιου μεγέθους, η εμπειρία μας θα είναι ανεπανάληπτη.

thessaliatv.gr