Ήξερες εσύ ότι υπάρχει, σε μια πόλη της Ελλάδας, ένας (και μοναδικός στον κόσμο όλο) Πολιτιστικός Σύλλογος φίλων ενός από τους μεγαλύτερους Ιταλούς συνθέτες; Ο Ένιο Μορικόνε έχει την τιμητική του στην Λάρισα και αυτό είναι ό,τι καλύτερο μάθαμε το τελευταίο διάστημα.
Κύριος εμπνευστής της ιδέας και πρόεδρος του συλλόγου είναι ο Κωνσταντίνος Παπακώστας, ο οποίος μαζί με τα 1080 μέλη εργάζονται ακατάπαυστα, με πίστη και αφοσίωση για την πραγματοποίηση των στόχων του Συλλόγου.
Ποιοι είναι όμως αυτοί;
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος φίλων Ένιο Μορικόνε έχει ως στόχο την προώθηση του μουσικού έργου του μεγάλου Ιταλού συνθέτη. Ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας του συλλόγου είναι αφιερωμένος στο έργο του μεγάλου Ιταλού συνθέτη με τις περίπου 500 κινηματογραφικές και τηλεοπτικές μουσικές επενδύσεις. Η απόφαση για την ίδρυση αυτού του πάρθηκε στο Αssago του Milano στις 19/11/2010 επίσημα όμως ιδρύθηκε το  2011 και είναι ο μοναδικός σύλλογος παγκοσμίως. Αξίζει να αναφερθεί ότι φέτος τον Ιούνιο ο Πολιτιστικός Σύλλογος πραγματοποίησε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την προβολή «Morricone conducts Morricone: the Munich Concert 2004 – Munich Philharmonie am Gasteig», υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, στην ταράτσα του «Λίντο Οργανισμός». Στόχος της εκδήλωσης ήταν να προκαλέσει στους ακροατές το δέος και τη συγκίνηση της αβύσσου των μουσικών θεμάτων του μαέστρου.
Πρόσφατα ο Σύλλογος βρήκε ακόμη έναν, ομολογουμένως ευφάνταστο τρόπο, για να αναδείξει το μεγαλείο του Μορικόνε δημιουργώντας ένα τεραστίων διαστάσεων mural, το οποίο θα φιλοτεχνήσει ο Λαρισαίος ζωγράφος Αστέριος Λάσκαρης σε συνεργασία με τον αδερφό του, ζωγράφο Χρήστο Λάσκαρη και την υποστήριξη ομάδας εικαστικών. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα λόγω του μεγάλου ύψους και επιφάνειας του τοίχου, για το οποίο απαιτούνται σημαντικές διεργασίες.
Σε ό,τι αφορά στην εκτέλεση του έργου, προκειμένου να σχεδιαστεί η προσωπογραφία του Έννιο Μορρικόνε θα χρησιμοποιηθούν τεχνικές προβολής. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Ότι μέρος των εργασιών θα πρέπει να γίνουν με τη δύση του ήλιου, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολο το όλο εγχείρημα.


Ποιος είναι ο Ένιο Μορικόνε;
Ο Ένιο Μορικόνε είναι Ιταλός συνθέτης, μαέστρος και πρώην τρομπετίστας, ο οποίος έχει γράψει μουσική για περισσότερες από 500 ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, καθώς και σύγχρονα έργα κλασικής μουσικής. Η καριέρα του περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα ειδών μουσικής σύνθεσης, καθιστώντας τον έναν από τους πιο πολύπλευρους, παραγωγικούς και με επιρροή συνθέτες μουσικής για ταινίες όλων των εποχών. Το 2007, ο Μορικόνε παρέλαβε το τιμητικό Όσκαρ «για την μαγευτική και πολυπρόσωπη συνεισφορά του στην τέχνη της μουσικής για ταινίες» ενώ είχε προταθεί για άλλα πέντε Όσκαρ την περίοδο 1979-2001. Επίσης παρέλαβε και το Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής το 2016 για τη μουσική της ταινίας Μισητοί 8, έχει κερδίσει τρία βραβεία Γκράμι, τρεις Χρυσές Σφαίρες, έξι BAFTA, δύο Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, ένα τιμητικό Χρυσό Λέοντα και ένα Πολικό Μουσικό Βραβείο!
Στόχος του Συλλόγου τις επόμενες ημέρες είναι να γεμίσουν διάφορες γωνιές της Λάρισας με αναπαραστάσεις του Ιταλού Συνθέτη. Η αρχή έχει γίνει στο ΛΙΝΤΟ καθώς εκεί υπάρχει ήδη ένας πίνακας που είναι αφιερωμένος στον ίδιο και που έχει φιλοτεχνήσει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του συλλόγου.

Ευθύμης Κάλφας (lifo.gr)