Οι άνθρωποι που έχασαν το σπίτι τους, τη δουλειά τους και πολλές φορές την οικογένειά τους και φιλοξενούνται στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στο Κουτσόχερο της Λάρισας, τίμησαν σήμερα την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.
Μέσα από τις ζωγραφιές των παιδιών έστειλαν το μήνυμά τους.
“Είμαστε πρόσφυγες και όχι φυλακισμένοι. Θέλουμε λύση”.
“Έχασα το σπίτι μου, θέλω ένα νέο σπίτι”.
Με δράσεις για τα παιδιά στους οικίσκους που φιλοξενούνται το σχολείο και η βιβλιοθήκη της δομής, θεατρικές παραστάσεις και προβολή παιδικών ταινιών τα μικρά προσφυγόπουλα, ηλικίας από 4 έως 15 χρονών διασκέδασαν τη μικρή γιορτή που στήθηκε από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, το Δήμο Λαρισαίων και τις εθελοντικές οργανώσεις.

Στον παιδότοπο του Κέντρου Φιλοξενίας λειτούργησε έκθεση φωτογραφίας που έβγαλαν τα ίδια τα προσφυγόπουλα μετά από μαθήματα φωτογραφίας που παρακολούθησαν. Στην κεντρική σκηνή του καταυλισμού διασκέδασαν υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής από την πατρίδα τους. “Είναι μια ανάπαυλα από την σκληρή καθημερινότητα. Ως Δήμος Λαρισαίων θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους πρόσφυγες που βρίσκονται μακριά από την πατρίδα τους και ελπίζουν για μια καλύτερη ζωή” σημείωσε ο Αντιδήμαρχος Λαρισαίων κ. Δημήτρης Δεληγιάννης.
Συγκινητικός ήταν ο λόγος του υπευθύνου του Κέντρου Φιλοξενίας, συνταγματάρχη κ. Β. Λαδόπουλου. “Αυτή η μέρα μας βάζει να στοχαστούμε πόσο σημαντική είναι η ειρήνη. Οι Έλληνες ανοίξαμε την καρδιά και τα σπίτια μας να σας υποδεχθούμε, γιατί και εμείς έχουμε ζήσει την προσφυγιά”. Στο μεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία μετεγκατάστασης των προσφύγων σε διαμερίσματα. Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση με την Ύπατη Αρμοστεία και θα ακολουθήσει η ψήφισή της από το Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ συνεχίζεται η καταγραφή των ενδιαφερομένων να διαθέσουν τα διαμερίσματά τους προς ενοικίαση στους πρόσφυγες. Η Δημοτική Αρχή προσδοκά να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μέσα στο καλοκαίρι και από τις αρχές Σεπτεμβρίου θα αρχίσει σταδιακά η μετεγκατάστασή τους.
Υπολογίζεται πως με την κίνηση αυτή από το Φθινόπωρο ο πληθυσμός της Δομής του Κουτσοχέρου θα μειωθεί στο μισό. Με τον αριθμό τους να φτάνει σήμερα τους 1.000, αμέσως μετά την μετακίνησή τους θα παραμείνουν περίπου 500.
ert.gr