Οι εκδόσεις “ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ”, η Επιτροπή Ιστορικής Μνήμης και Παράδοσης Νομού Λάρισας και το Περιοδικό “Αφύπνιση” παρουσιάζουν το βιβλίο του Δημήτρη Ε. Ευαγγελίδη “Οι Νεοαριστεροί της Μεταπολίτευσης”, στον 2ο Όροφο του πολυχώρου “Πασαρέλα” έναντι του αρχαίου θεάτρου Λάρισας, στις 5 Οκτωβρίου 2005 με ώρα έναρξης της εκδήλωσης 20:15. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο Κωνσταντίνος Βαϊούλης, Καθηγητής – Πολιτικός Αναλυτής και ο Αλέξανδρος Νάρης Συγγραφέας – Υπεύθυνος Έκδοσης του Φυλλαδίου “Αφύπνιση”.
Το βιβλίο “Οι Νεοαριστεροί της Μεταπολίτευσης” έχει έναν μοναδικό στόχο- φιλοδοξία: Να περιγράψει και να αποτυπώσει την νοοτροπία μιας μάζας ατόμων, που μέσα από συγκυρίες και υπόγειες διεργασίες κατέληξαν να έχουν μια κοινή συνισταμένη και πολιτικό χαρακτηρισμό, έτσι ώστε να διακρίνονται και να προσδιορίζονται εύκολα.
Τα άτομα αυτής της κατηγορίας πρωταγωνίστησαν με διαφορετικούς τρόπους και σε διαφορετικούς πολιτικούς, κοινωνικούς και επαγγελματικούς χώρους την χρονική περίοδο που είναι γνωστή μονολεκτικά ως «μεταπολίτευση» ή πιο συγκεκριμένα: «Το Καθεστώς της Μεταπολίτευσης».
Μετά την μεταπολίτευση και βαθμιαία, στην διάρκειά της, ο όρος «αριστερός» έπαυσε να σημαίνει μια κομματική ιδιότητα ή μια πολιτικο-ιδεολογική τοποθέτηση και μεταλλάχθηκε σε επάγγελμα και μάλιστα ιδιαίτερα προσοδοφόρο.
Έτσι, σύμφωνα με τον συγγραφέα, με την χρήση του νέου όρου “Νεοαριστεροί” θα είναι ευχερής η διάκριση μεταξύ «Αριστερών» και των «νεοαριστερών» της μεταπολίτευσης, ώστε να αποφεύγονται παρανοήσεις και να αντιλαμβανόμαστε άμεσα σε ποιους αναφέρονται τα όσα καταγράφονται στις σελίδες του βιβλίου.
Βιογραφικό:
Ο Δημήτρης Ευαγγελίδης κατάγεται από την Έδεσσα. Σπούδασε Φυσικές Επιστήμες (Βιολογία-Γεωλογία) στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Πήρε το πτυχίο του το 1971 και στην διάρκεια των μεταπτυχιακών του σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πατρών παρακολούθησε Εξελικτική και Πολιτιστική Ανθρωπολογία (Εθνολογία) κοντά στον επισκέπτη (1972-73) Καθηγητή Dr. R. Bernard του Πανεπιστημίου της Πολιτείας Washington των ΗΠΑ.
Από την περίοδο εκείνη συνέχισε να ασχολείται συστηματικά, παράλληλα με την κύρια επαγγελματική του δραστηριότητα, με την Εθνολογία, την Προϊστορική Αρχαιολογία και την Γλωσσολογία.
Πρόεδρος του πολιτιστικού Συλλόγου «Βιβλιόφιλοι Έδεσσας» (2007-2013 και 2014-σήμερα). Τακτικό μέλος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Έδεσσας (ΦΕΚ 461/5-11-2008) μέχρι το 2011.
Είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού «νέος Ερμής ο Λόγιος» (Αθήνα), Γενικός Γραμματέας της «Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων» (2014-2015), και  Αντιπρόεδρος αυτής από το 2016. Συγγραφέας πολλών βιβλίων σχετικών με την Ελληνική γλώσσα και την ιστορία της Μακεδονίας:
«Η Καταγωγή των Αριοευρωπαίων» τομ. Α΄ μέρος 1 (Αθήνα 1988)
«Η Καταγωγή των Αριοευρωπαίων» τομ. Α΄ μέρος 2 (Αθήνα 1991)
«Λεξικό των Αρχαίων Ελληνικών και περι-Ελλαδικών φύλων» (Θεσσαλονίκη 2002, 2005)
«Λεξικό των Λαών του Αρχαίου Κόσμου» (Θεσσαλονίκη 2006)
«Μη-συμβατικές θεωρίες»: Οι κερδοσκόποι του “ελληνισμού” και ο φενακισμός των αφελών» (Θεσσαλονίκη 2007)
«ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, Χθες και Σήμερα» (Δημήτρης Ε. Ευαγγελίδης – Σάκης Τότλης, Έδεσσα 2008, Έκδοση Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πέλλας, που επανεκδόθηκε το 2009 από τις Εκδόσεις «ΜέΤΡΟ»)
“Macedonia- Evidence” New York, USA 2011 (Συλλογικό έργο)
«Μακεδονικά Ι» (Έδεσσα, 2011)
«Αρχαία Μακεδονία–Εθνολογία, Αρχαιολογία, Ιστορία» (Αθήνα 2012)
«Η καταγωγή των Αλβανών και οι αρβανιτόφωνοι Έλληνες - Συμβολή στο ζήτημα της εθνογένεσης του Αλβανικού λαού» (Αθήνα 2014)
«Μακεδονικά ΙΙ» (Αθήνα 2015), καθώς και οι πολυάριθμες μελέτες και άρθρα του σε εφημερίδες και περιοδικά, γύρω από τα παραπάνω θέματα, από τις οποίες ξεχωρίζει η εργασία του για το γλωσσικό ιδίωμα περιοχών της Μακεδονίας, που περιλήφθηκε στα «Μακεδονικά Ι».
Αυτήν την περίοδο ασχολείται με την συγγραφή του βιβλίου: «Από τον Σλαβομακεδονισμό στον σκοπιανό μακεδονισμό: Η γενεαλογία μιας εθνολογικής λαθροχειρίας»
Άλλα βιβλία: «Εθνικισμός και Γλώσσα» (Αθήνα 1986, 1995)
«Πολιτική ορολογία» Συνοπτικό λεξικό των κυριότερων πολιτικών, φιλοσοφικών και οικονομικών όρων (Αθήναι 1979, Θεσσαλονίκη 1980, Αθήνα 1996)
«Η μηχανή του κατεστημένου» (Αθήνα 1985, 2010)
«Η λίμνη των κύκνων» (Έδεσσα 2001)
«Οι νεο-αριστεροί της μεταπολίτευσης» (Αθήνα, 2017)