Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων, το Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών Νομού Λάρισας, ο Πανηπειρωτικός Σύνδεσμος Νομού Λάρισας, τα Ενωμένα Φροντιστήρια Λάρισας, οι εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και το βιβλιοπωλείο Καλτσάς, συνδιοργανώνουν την παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος του Μιχάλη Σπέγγου: «Χώρα από χαλκό», το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020 στις 19:00 στο Χατζηγιάννειο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν: Νίκη Ζούκη, φιλόλογος

Σπύρος Μπαλτογιάννης, πρώην διευθυντής Ελληνογαλλικής Σχολής Καλαμαρί

Χρύσα Μαστοροδήμου, εκπαιδευτικός - ποιήτρια

Μιχάλης Σπέγγος, ο συγγραφέας του βιβλίου

Αποσπάσματα θα διαβάσει η φιλόλογος Βασιλική Παπαθανασίου.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Η χώρα σε παρακμή. Η πατρίδα συρρικνώνεται και καταρρέει. Την κρίσιμη στιγμή τρεις άντρες παλεύουν για την ηγεσία. Τον Θρόνο. Μαζί και για τη δύναμη της εξουσίας, την κληρονομιά του παρελθόντος, το μεγαλείο του στέμματος, αλλά και για μια θέση στην Ιστορία.

Οι τρεις άντρες, αν και αδέλφια, είναι τελείως διαφορετικοί μεταξύ τους και προτείνουν ο καθένας διαφορετικούς τρόπους σωτηρίας. Η αντιπαράθεση είναι αναπόφευκτη. Μόνο που αυτή η αντιπαράθεση δεν είναι ούτε οικογενειακή, ούτε φιλική, ούτε καν ακαδημαϊκή. Η επικράτηση του ενός σημαίνει τον αφανισμό των άλλων.

Ο δρόμος για τον θρόνο είναι ποτισμένος με αίμα που φέρνουν οι διαφορετικές ρίζες, τα απωθημένα, τα συμπλέγματα, αλλά κυρίως η δίψα για εξουσία. Ένας αγώνας ηρώων είναι αυτή η ιστορία, ένας αγώνας μέχρι θανάτου για τον θρόνο αλλά και, όπως επιθυμούν και ισχυρίζονται, για τη σωτηρία της πατρίδας.

Όλα αυτά μέσα σε μια ακόμη κορυφαία μάχη. Αυτή με τον χρόνο. Γιατί απέξω όλο και σιμώνουν οι δράκοι.

Σύντομο βιογραφικό

Ο Μιχάλης Σπέγγος γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1963 και μαθήτευσε στο Γυμνάσιο και Λύκειο της Προτύπου Ζωσιμαίας Σχολής, Πτυχίο Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στη συνέχεια έλαβε το Masters στο American University και απέκτησε το διδακτορικό της πυρηνικής φυσικής το 1994 στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Η διατριβή του αφορούσε στο σπιν του νετρονίου και ο κωδικός του πειράματος του ήταν: SLAC experiment/Ε142. Μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και μετά υπότροφος της Γερμανικής κυβέρνησης στο εθνικό εργαστήριο DESY στη Γερμανία.

Το 1998 ήρθε το τέλος της καριέρας του ως πυρηνικού φυσικού όταν πήρε την μεγάλη απόφαση να ακολουθήσει τον δρόμο της καρδιάς, τον έρωτα του…την συγγραφή, ή πιο απλά «να φτιάχνει και να λέει ιστορίες».

Μέχρι τώρα έχει εκδώσει τα εξής έργα: 2001 Περί Αισθημάτων, μυθιστόρημα, Εκδόσεις Λιβάνη. 2002 Η Τελευταία συγγνώμη, μυθιστόρημα, Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα. 2004 Μπίλη ο Τίγρης. Διηγήματα, Εκδόσεις Αιγέας. 2004 Η εξομολόγηση ενός πυρηνικού φυσικού, μυθιστόρημα, Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα. 2005 Μ’ αεροπλάνα και βαπόρια. Εκδόσεις Ιανός. 2006 Τα ψέματα και τα μάτια. Θεατρικό. Καταχωρημένο ως e-book. 2007 Imperium, μυθιστόρημα, Εκδόσεις Λιβάνη. 2011 «Το στοίχημα των ανθρώπων» (2011) Εκδόσεις Λιβάνη 2013 Ανεπόσκαλα ) Εκδόσεις Διόπτρα 2017 Ερωτευμένο αίμα Εκδόσεις Διόπτρα.