Ο πατέρας της Ιατρικής, Ιπποκράτης παραμένει επίκαιρος ακόμα και σήμερα, αφού ως ιατρός και φιλόσοφος είχε ασχοληθεί εκτενώς με τις επιδημίες. 

Τα παραπάνω τονίστηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, που δόθηκε στο Δημαρχείο για τις φετινές εκδηλώσεις με τίτλο «Ιπποκράτης - η Αέναη Επιστροφή», που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Παρασκευή και Σάββατο 2 και 3 Οκτωβρίου. 

Παρά την πανδημία και τα μέτρα προστασίας, οι διοργανωτές όχι μόνο αποφάσισαν να μην ματαιώσουν τις εκδηλώσεις, αλλά, πάντα με την πιστή τήρηση των μέτρων, θα τιμήσουν, με λιτό τρόπο, τον πατέρα της Ιατρικής  με τον γενικό τίτλο «Αντιμετωπίζοντας τις επιδημίες. Από την εποχή του Ιπποκράτη μέχρι και σήμερα».

Φέτος, η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου στις 8 το βράδυ στο Θερινό Κινηματογράφος «Μπαρμπής Βοζαλής» στον Μύλο του Παππά και φυσικά με όλα τα μέτρα προστασίας, ενώ το Σάββατο προγραμματίζεται εθελοντική αιμοδοσία από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

Ομιλητές στην εκδήλωση της Παρασκευής θα είναι:  

ο Καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος θα απευθύνει χαιρετισμό με βιντεοσκοπημένο μήνυμα.  

Ο κ. Τσιόδρας θα αναφερθεί στους "Βασικούς  σταθμούς της πανδημίας COVID-19 στην Ελλάδα." 

ο πρόεδρος του Συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» κ. Ρίζος Χαλιαμπάλιας   με θέμα "Δεν είναι το τόξο του Απόλλωνα. Είναι η φύση και ο άνθρωπος. "

ο Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, με θέμα «αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19  στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Μαθήματα και προοπτικές."

Λόγω των μέτρων προστασίας η συμμετοχή στην εκδήλωση θα γίνεται με προκράτηση θέσης. 

Επίσης, το Σάββατο 2 Οκτωβρίου, από τις 9 το πρωί εως τις 2 το μεσημέρι στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας, διοργανώνεται εθελοντική αιμοδοσία, με κινητή μονάδα του τμήματος αιμοδοσίας του ΓΝΛ.  

Για τις φετινές εκδηλώσεις, μίλησαν στην συνέντευξη τύπου ο Δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας κ. Βασίλης Πινακάς, ο πρόεδρος του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθηγητής  Αθανάσιος Γιαννούκας, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας κ. Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στην Λάρισα» κ. Ρίζος Χαλιαμπάλιας και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Επιστημών κ. Πάνος Σάπκας.  

Ο κ. Απ. Καλογιάννης αφού επεσήμανε ότι «φέτος οι εκδηλώσεις είναι διαφορετικές, λόγω των μέτρων προστασίας, και προσαρμοσμένες στην πραγματικότητα που βιώνει η χώρα και όλος ο πλανήτης. Παρά τις δυσκολίες, δεν θα μπορούσαμε να ματαιώσουμε εκδηλώσεις αφιερωμένες στο πατέρα της Ιατρικής, ειδικά σε μια περίοδο πανδημίας και υγειονομικής κρίσης

Συμπλήρωσε πως δε πως η προσπάθεια ανάδειξης της Ιπποκρατικής ιδέας και της Λάρισας ως Ιπποκρατικής πόλης, που ξεκίνησαν πριν τρία χρόνια θα συνεχιστούν με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. 

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας κ. Βασ. Πινακάς, αφού επεσήμανε πως ο Ιπποκράτης επεσήμανε πως ήταν από τους πρώτους που μίλησε και αντιμετώπισε τις επιδημίες της αρχαιότητας, ενώ συμπλήρωσε πως οι φετινές εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες και στους στους υγειονομικούς όλου του κόσμου που έδωσαν και δίνουν την μάχη για την αντιμετώπιση του νέου κορονοιού. 

Τέλος, αναφέρθηκε και στην στενή συνεργασία των τοπικών αρχών και φορέων για τη αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης όπως εκδηλώθηκε στην περιοχή μας και κυρίως στην υποθεση της Νέας Σμύρνης.

Το Ιατρικό τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, δεν θα μπορούσε να λείπει από τη διοργάνωση  τη φετινής εκδήλωσης «Ιπποκράτης – η αέναη επιστροφή», που πραγματοποιείται σε ειδικές συνθήκες, τόνισε ο πρόεδρος του Ιατρικού τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθηγητής Αθαν. Γιαννούκας.  Ο κ. Γιαννούκας, επεσήμανε ότι ο Ιπποκράτης παραμένει επίκαιρος, αφού είχε γράψει και ασχοληθεί με την αντιμετώπιση των επιδημιών και εξέφρασε την ελπίδα τον επόμενο χρόνο να υπάρχουν οι συνθήκες ώστε η Λάρισα, που είχε την τύχη να φιλοξενήσει στην περιοχή τον πατέρα της Ιατρικής, να τιμήσει τον πατέρα της Ιατρικής, όπως του αρμόζει.  

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας κ. Ντίνος Γιαννακόπουλος, εξέφρασε την εκτίμηση ότι πλέον αποτελεί γεγονός ότι η Λάρισα καθιερώνεται ως Ιπποκρατική πόλη. Αυτό κατά τον κ. Γιαννάκόπουλο, οφείλεται στην άριστη συνεργασία όλων των φορέων αλλά και στην συμμετοχή και στήριξη της προσπάθειας από τους Λαρισαίους. 

Από την πλευρά ο πρόεδρος του συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στην Λάρισα» κ. Ρίζος Χαλαμπάλιας αναφέρθηκε στα στοιχεία της ομιλίας του στην κεντρική εκδήλωση που θα έχει να κάνει με το πώς έβλεπε τις αιτίες των ασθενειών ο Ιπποκράτης.

Ολοκληρώνοντας ο αντιδήμαρχος κ Πολιτισμού και Επιστημών κ. Πάνος Σάπκας, τόνισε ότι στο πλαίσιο της εκδήλωσης της Παρασκευής θα προβληθεί και  βίντεο αφιερωμένο στους υγειονομικούς που δίνουν μάχη με τον κορωνοϊό. 

«Φέτος, τόνισε ο κ. Σάπκας, ως Αντιδημαρχία Πολιτισμού, λόγω των μέτρων. δεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε μια μεγάλη καλλιτεχνική εκδήλωση όπως το συνηθίζαμε με θέμα τον Πατέρα της Ιατρικής. Δημιουργήσαμε όμως ένα βίντεο προκειμένου να αναδείξουμε ότι ήδη σας είπα, αλλά κυρίως για να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής, που είναι παρόντες ψυχή τε και σώματι στις πιο μεγάλες κρίσεις καθόλη τη διάρκεια της ιστορίας της ανθρωπότητας, βοηθώντας όσους κινδυνεύουν, όσους υποφέρουν, κάτω από ακατάλληλες, καμιά φορά και άθλιες συνθήκες, με κίνδυνο πολλές φορές της δικής τους ζωής.

Στην συνέντευξη παρέστη και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Λιούπας. 

Σημειώνεται πως για την συμμετοχή στην εκδήλωση το βράδυ της Παρασκευής, είναι απαραίτητη, λόγω των μέτρων προστασίας, η προκράτηση των θέσεων.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να επικοινωνούν από την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου, μέχρι και την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, από τις 10 το πρωί εως τις 2 το μεσημέρι, στο τηλέφωνο 2410 614449