Μια σημαντική πρωτοβουλία ανακοίνωσε η Λαρισαία βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. κ. Ευαγγελία Λιακούλη στη χθεσινή εκδήλωση έναρξης του πολιτικού της γραφείου (επί της οδού Μανωλάκη 9-11).

Πρόκειται για το πιλοτικό κοινωνικό δίκτυο «Κανείς Μόνος»  στο οποίο συμμετέχουν εθελοντικά πολίτες όλων των χώρων, των επαγγελμάτων και των ιδιοτήτων με έμφαση στην κοινωνική πολιτική και τον άνθρωπο.

Στα εγκαίνια του πολιτικού γραφείου παρέστη και η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. κ. Φώφη Γεννηματά

Όπως ανέφερε στην ομιλία της η κα. Λιακούλη «είναι μια δράση που ξεκίνησα προεκλογικά και αφορούσε σε μια καμπάνια  ευαισθητοποίησης , επιλέγοντας  να εκφράσουμε την ανθρωποκεντρική προσέγγιση της πολιτικής, με έμφαση στην κοινωνική πολιτική και τον Άνθρωπο.

Με τη συνοδεία  Ανθρώπων της Λάρισας οργανώσαμε  μια ξεχωριστή επαφή με τους πολίτες, με  ένα κοινωνικό μήνυμα, κατά της μοναξιάς, της αλλοτρίωσης και της κρίσης των ανθρώπινων σχέσεων.

Με το μήνυμα «Κανείς μόνος» και « Στον Τόπο μας, στηρίζουμε τους Ανθρώπους μας», η μεγάλη παρέα οργάνωσε τότε συζητήσεις με τους πολίτες για διάφορα θέματα,  ενώ ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η ανταπόκριση του κόσμου και η συζήτηση που ανέπτυξε για το θέμα.

Το σκεπτικό της δράσης :

-Η πλειοψηφία των πολιτών έχουμε τις ίδιες ανησυχίες και τις ίδιες αγωνίες  για τα σύγχρονα φαινόμενα που μας προβληματίζουν και αφορούν στο παρόν και το μέλλον της ζωής μας

-Οι πολίτες αναζητούν και προβληματίζονται για τις πολιτικές επιλογές τους και για το πώς και ποιοι θα επιλύσουν τα ζητήματα που τους απασχολούν στην καθημερινότητά τους

- Η πολιτική, δεν είναι μια αόριστη έννοια. Είναι οι Άνθρωποι, είναι οι σχέσεις, η εμπιστοσύνη που αναπτύσσεται μεταξύ μας και η συνέπεια όσων την υπηρετούν.

Με αυτές τις σκέψεις διαμορφώσαμε ένα κοινωνικό δίκτυο που είναι πολυσήμαντο.

«Κανείς μόνος»,
σημαίνει ότι είμαστε όλοι μαζί, στα εύκολα και στα δύσκολα της ζωής και της χώρας.

Σημαίνει ακόμη, ότι δεν αποδεχόμαστε να υπάρχει Άνθρωπος δίπλα μας που οι συνθήκες της ζωής του είναι δύσκολες και αυτό να μην αποτελεί θέμα και της δικής μας ζωής.

Σημαίνει αλληλεγγύη, συναίσθημα και σχέση. Ο κόσμος μας αλλάζει. Η πόλη μεγαλώνει, επεκτείνεται, αλλάζει.

Οι Άνθρωποι δυσκολεύονται στις σχέσεις τους, έχουν πια διαφορετικό πρόσημο στις επιλογές τους και οι συνθήκες της οικονομικής  και αξιακής κρίσης, συνέβαλαν καθοριστικά στην αποξένωσή τους.

Παράλληλα, τα προβλήματα στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις, διαρκώς αυξανόμενα δραματικά, οδηγούν τους πολίτες σε απόγνωση, την ίδια ώρα που η ανεργία καλπάζει και τα νέα παιδιά, αναζητούν λύσεις στο εξωτερικό.

Τα νοσοκομεία μας απαξιώνονται καθημερινά, το ΕΣΥ εκπέμπει ΣΟΣ, η παροχή των υπηρεσιών του κράτους δεν είναι αντάξια και ανταποδοτική της φορολογικής αφαίμαξης των πολιτών, με αποτέλεσμα ακόμη μεγαλύτερη απογοήτευση, που μοιραία οδηγεί στην κοινωνική απομόνωση και στην μη συμμετοχή σε δράσεις που ενισχύουν τις σχέσεις και την αλληλεγγύη.

Η κοινωνική πολιτική, οι κοινωνικοί πυλώνες στήριξης των πολιτών σε κάθε έκφανση της ζωής τους , είναι το χρέος της πολιτικής και των πολιτικών.

Στέλνουμε το μήνυμα ότι εμείς στον Τόπο μας στηρίζουμε τους Ανθρώπους μας

Είμαστε εδώ και είμαστε πολλοί.
Διαμορφώνουμε τις πολιτικές από κάτω προς τα πάνω και διεκδικούμε  για όλους,  μια ζωή που αξίζει να ζεις, σε έναν τόπο που περήφανα κατοικείς.

Τη δράση μας αυτή , αγάπησαν όλοι όσοι συμμετείχαν και συζήτησαν μαζί μου , επανειλημμένα και επίμονα να το προχωρήσουμε αυτό και να το βαθύνουμε.

Μετά από επαφές και συναντήσεις που είχα πρόσφατα με πολλούς Ανθρώπους,  είδα ένα μεγάλο ενδιαφέρον να δημιουργήσουμε ένα πρότυπο δίκτυο στη Λάρισα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΥΜΕ λοιπόν από τη Λάρισα σήμερα (στα εγκαίνια) , ένα πιλοτικό κοινωνικό δίκτυο το οποίο φτιάχνουμε όλοι μαζί  και το ονομάζουμε «ΚΑΝΕΊΣ ΜΌΝΟΣ»

Συμμετέχουν σε αυτό εθελοντικά απλοί πολίτες, όλων των χώρων, των επαγγελμάτων και των ιδιοτήτων.

Επιστήμονες που θα προσφέρουν υπηρεσίες στο δίκτυο, όπως γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, λογιστές κλπ για τους ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα να λάβουν τέτοιες υπηρεσίες

Επιστήμονες της ψυχικής υγείας , για όσους χρειάζονται στήριξη

Απλοί Άνθρωποι της γειτονιάς που θα προσφέρουν συντροφιά σε μόνους 

- και κυρίως ΌΛΟΙ ΜΑΖΙ ΘΑ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΜΠΑΝΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ
Από σήμερα λοιπόν , ΚΑΝΕΙΣ ΜΟΝΟΣ στη Λάρισα, με τη φιλοδοξία το πρότυπο αυτό δίκτυο να υιοθετηθεί από όλες τις πόλεις της χώρας».

Φωτό: Ανδρέας Τσιβούλης (tinealarissa.gr)