Την πινακίδα που δείχνει που βρίσκεται το σύστημα πρόσβασης των ατόμων με κινητική αναπηρία στη θάλασσα στην περιοχή της Σωτηρίτσας, έριξαν κάτω άγνωστοι με αποτέλεσμα η πρόσβαση για τα άτομα με αναπηρία να καθίσταται δύσκολη.

Το θέμα καταγγέλλει η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία που σε ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

“Στις παραλίες του νομού Λάρισας και συγκεκριμένα στην παραλία της Σωτηρίτσας, υφίσταται μόνο ένα σύστημα πρόσβασης ατόμων με κινητική αναπηρία στη θάλασσα (seatrack), το οποίο διευκολύνει τα άτομα με κινητική αναπηρία να προσεγγίσουν τη θάλασσα, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό για την εμπέδωση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία στην πρόσβαση, στην αναψυχή και στον τουρισμό.

Παρά ταύτα, η ειδική σήμανση του συγκεκριμένου χώρου, η οποία διευκολύνει τα άτομα με αναπηρία να εντοπίσουν την προσβάσιμη παραλία και το σημείο το οποίο υφίσταται ο συγκεκριμένος εξοπλισμός, έχει υποκύψει στις διαθέσεις κάποιου ή κάποιων, οι οποίοι δεν κατανοούν την χρηστικότητα, της ως άνω σημάνσεως και περιφρονούν τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

Ακόμη και σήμερα δεν γίνεται κατανοητό από κάποιους ότι, με αυτόν τον τρόπο δεν ακυρώνεται απλά το δικαίωμα πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία στην αναψυχή και τον τουρισμό, αλλά ακυρώνεται και η θετική κατά τα άλλα προσπάθεια του Δήμου Αγιάς να αναπτύξει τον τοπικό τουρισμό και την τοπική οικονομία καθώς και να συμβάλλει στην εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία.

Ακόμη και σήμερα, αυτούς τους δύσκολους καιρούς για τη χώρα μας, κάποιοι δεν κατανοούν ότι, στην ανάπτυξη  των τοπικών κοινωνιών, μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά και τα άτομα με αναπηρία ως καταναλωτές και ως χρήστες υπηρεσιών τουρισμού και αναψυχής.

Ας ελπίσουμε ότι, κάποτε θα πρυτανεύει η λογική σ΄αυτό το τόπο.”