«Αυτή η κατρακύλα πρέπει να σταματήσει. Οφείλουμε όλοι απέναντι στην ιστορία του Πυροσβεστικού Σώματος, απέναντι στα ικανά, καταρτισμένα και υψηλού φρονήματος στελέχη του, όπως και απέναντι στην ελληνική κοινωνία, που ζητά, και δικαίως ασφάλεια, να κάνουμε μια νέα αρχή». Τα παραπάνω τόνισε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, χαιρετίζοντας το 23ο Συνέδριο της Ένωσης Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, εκ μέρους του προέδρου της ΝΔ κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο κ. Χαρακόπουλος στην αρχή της ομιλίας του στηλίτευσε το γεγονός ότι η κ. Όλγα Γεροβασίλη, ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη, απουσίασε από το Συνέδριο, και για το ότι, σύμφωνα με όσα κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι της ΕΑΠΣ αρνείται εδώ και ένα χρόνο να έχει μαζί τους θεσμικό διάλογο.
Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι «τα αποκαΐδια από την μεγάλη πυρκαγιά του περυσινού θέρους στην Ανατολική Αττική, όπου 101 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους σε μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες που ζήσαμε τις τελευταίας δεκαετίες είναι ακόμη παρόντα.
Όπως και όλα όσα συνέβησαν εκείνες τις ώρες με τον κάκιστο συντονισμό, τις αδυναμίες ορθής επικοινωνίας, τις συμπεριφορές που αποδείχθηκαν κατώτερες των περιστάσεων. Τα σχετικά πορίσματα, αλλά και η πρόσφατη αποκάλυψη μέρους των συνομιλιών που διημείφθησαν εκείνη την αποφράδα ημέρα, από τηλεοπτικό σταθμό, απέδειξαν τα τρομερά κενά του συστήματος.
Ωστόσο, η εικόνα αυτή αδικεί το Πυροσβεστικό Σώμα, οι γυναίκες και οι άνδρες του οποίου έχουν αποδείξει επανειλημμένως ότι ασκούν το λειτούργημά τους με ακέραια ευσυνειδησία και αυταπάρνηση, που συχνά φθάνει στα όρια της αυτοθυσίας. Πρώτοι το γνωρίζουν αυτό οι σύζυγοι και τα παιδιά όσων πυροσβεστών έχασαν τη ζωή τους την ώρα του καθήκοντος».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισήμανε ότι «οι κύριες ευθύνες αναλογούν στην πολιτική ηγεσία, που στάθηκε ανίκανη να αντιληφθεί τις πραγματικές ανάγκες του Πυροσβεστικού Σώματος, το οποίο βλέπει ως ένα ακόμη πεδίο μικροκομματικών συναλλαγών, αφήνοντας ανοχύρωτους τους πολίτες απέναντι στην πύρινη λαίλαπα.
Που δεν έπραξε όσα προβλέπονταν για να είναι έτοιμα τα εναέρια μέσα στο σωστό χρόνο και στο σωστό χώρο, που άφησε τους πυροσβέστες χωρίς τον αναγκαίο εξοπλισμό, που δεν μπορούσαν να συνεννοηθούν ποιος είχε την ευθύνη για την εκκένωση των οικισμών, που δεν έδωσε σωστές εντολές στην τροχαία.
• Είναι οι ίδιοι άνθρωποι, που την ώρα που είχε συντελεστεί το κακό, που ήταν γνωστό πως υπάρχουν δεκάδες νεκροί, κατέφευγαν σε επικοινωνιακές φιέστες της κακιάς ώρας, για να παραπλανήσουν τους αγωνιούντες πολίτες, εξαγγέλλοντας πυρόσβεση για το επόμενο πρωί.
• Είναι οι ίδιοι που επιτέθηκαν στους πληγέντες κατηγορώντας τους ότι είχαν την ευθύνη που έκτισαν εκεί που έπιασε φωτιά.
• Είναι αυτοί που παρουσίαζαν ψευδείς χάρτες, δήθεν από δορυφόρο, για να πείσουν ότι υπήρξε εμπρησμός.
• Και είναι οι ίδιοι που ακόμη και σήμερα, αντί συγγνώμης, με θράσος ζητούν και τα ρέστα. Χωρίς καν να έχουν διδαχθεί τίποτε από τα λάθη τους. Με αποτέλεσμα να έχουμε μπει στην αντιπυρική περίοδο, το ίδιο απροετοίμαστοι, όπως και πέρυσι. Με τις ελλείψεις, τις ίδιες καθυστερήσεις, την ίδια ανοργανωσιά».