«Επειδή πληθαίνουν οι εξ ανατολών απειλές θέλω στεντορεία τη φωνή να πω ότι δεν λησμονούμε τις αλησμόνητες πατρίδες της Ανατολής και δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχθούμε να υπάρξουν και άλλες χαμένες πατρίδες! Ο ελληνισμός ενωμένος, με εθνική ομοψυχία και πανεθνική συνεννόηση θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση».

Τα παραπάνω τόνισε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, χαιρετίζοντας την εκδήλωση του Συλλόγου Μικρασιατών Φαρσάλων.
Ο Θεσσαλός πολιτικός υπενθύμισε ότι «οι Μικρασιάτες είναι από τα πιο πολύπαθα κομμάτια του ελληνισμού. Βίωσαν την μακροβιότερη σκλαβιά μετά την μοιραία για το Βυζάντιο ήττα του Ρωμανού Δ´ του Διογένη στη μάχη του Ματζικέρτ το 1071 από τους Σελτζούκους Τούρκους υπό τον Αρπασλάν. Και παρά τη μακρά οθωμανική δουλεία πολλοί διατήρησαν ανά τους αιώνες την ελληνική τους συνείδηση και την ορθόδοξη πίστη τους.

Το κομμάτι αυτό του ελληνισμού υπέστη Γενοκτονία και διωγμούς και δεν ευτύχησε να απελευθερωθεί από τον οθωμανικό ζυγό. Τις αλκυονίδες μέρες μετά την έλευση του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη τον Μάιο του 1919, όταν φάνηκε προς στιγμή να γίνονται πράξη οι πόθοι αιώνων για την “Ελλάδα των δυο ηπείρων και των πέντε θαλασσών”, διαδέχθηκε ο μαύρος Σεπτέμβρης του ‘22 με τη Μικρασιατική Καταστροφή και το άδοξο τέλος της Μεγάλης Ιδέας. Οι Μικρασιάτες, κατά κανόνα, κυμπάριδες μπόλιασαν με την αρχοντιά και την αύρα της Μικρασίας, την κουλτούρα και τον κοσμοπολιτισμό τους, με νέες ιδέες και ρεύματα, την παλαιά Ελλάδα».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος συνεχάρη την πρόεδρο κ. Βάσω Κοντόπουλου και τα μέλη του Συλλόγου Μικρασιατών Φαρσάλων «γιατί μας βγάλατε ασπροπρόσωπους με την επιτυχή διοργάνωση της τελευταίας Πανελλήνιας Σύναξης Καππαδοκών, το γνωστό Γαβούστιμα, στα Φάρσαλα, βάζοντας ψηλά τον πήχη για τους επόμενους. Και τα συγχαρητήρια είναι διπλά γατί βλέπω νέα παιδιά στο χορευτικό, που μάρτυρα ότι υπάρχει συνέχεια, την σκυτάλη θα πάρουν νεότεροι και το νήμα της ιστορίας δεν θα χαθεί».