Υπέρ του «σχεδίου Μακρόν» για την «Ευρώπη με ανάπτυξη και αλληλεγγύη» τάχθηκε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλώντας στη Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (COSAC) στο Ταλίν της Εσθονίας -προεδρεύουσας χώρας στην ΕΕ.
Ταυτόχρονα, ζήτησε την άρση του εμπάργκο στην Ρωσία που έχει αρνητικές συνέπειες και στις ελληνικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων.
Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθυνόμενο στον επικεφαλής διαπραγματευτή του BREXIT κ. Michel Barnier είπε χαρακτηριστικά τα εξής:
«Το BREXIT, συνιστά, χωρίς αμφιβολία, μια σοβαρή οπισθοχώρηση από το στόχο μιας πραγματικά ενωμένης και ισχυρής Ευρώπης. Η αποχώρηση της Βρετανίας δεν ήταν αποτέλεσμα της απόφασης μόνον τμήματος της βρετανικής ελίτ, αλλά της πλειοψηφίας των Βρετανών σε ένα δημοψήφισμα έστω και οριακό. Αυτό κ. Μπαρνιέ καταδεικνύει ότι το ευρωπαϊκό όραμα θόλωσε.
Πρέπει να ξαναδώσουμε νέα ορμή στην ευρωπαϊκή ιδέα, που τώρα έχει βαλτώσει σε μια γραφειοκρατική διαχείριση, μακράν των λαών, και σε έναν νέο ανταγωνισμό των κρατών. Φυγόκεντρες τάσεις εμφανίζονται ενισχυμένες σ’ όλη την ευρωπαϊκή ήπειρό. Αυτό που χρειαζόμαστε, όμως, είναι ένα όραμα ενοποίησης, όλου του ευρωπαϊκού χώρου, όπως αυτό του προέδρου Μακρόν. Μια Ευρώπη, που θα συνδυάζει την οικονομική ανάπτυξη με την κοινωνική δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη».
Τέλος, ο κ. Χαρακόπουλος απευθυνόμενος στην πρόεδρο της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του ευρωκοινοβουλίου κ. Danita Maria Hubner για το ρωσικό εμπάργκο, σημείωσε ότι «θα ήθελα να ενώσω τη φωνή μου με εκείνη του προέδρου της Κομισιόν, κ. Γιούνγκερ, που ζήτησε να μπει ένα τέλος στην κούρσα των κυρώσεων με τη Ρωσία, και να προχωρήσουμε σε μια ειλικρινή και αμοιβαίου οφέλους συνεργασία, μακριά από νέες λογικές ψυχρού πολέμου».
Η συνεδρίαση άνοιξε με ομιλία της προέδρου της Εσθονίας κ. Kersti Kaljulaid, ενώ στην ελληνική αντιπροσωπεία εκτός του κ. Χαρακόπουλου συμμετέχει και η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αννέτα Καββαδία.