«Η τραγική κατάσταση που έχει περιέλθει ο τομέας της Υγείας στη χώρα μας είναι τοις πάσι γνωστή, ανεξάρτητα αν την παραδέχεται η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου. Τα προβλήματα εκδηλώνονται σε καθημερινή βάση, φθάνοντας ενίοτε στην ακραία κατάσταση της αδυναμίας λειτουργίας ολόκληρων Νοσοκομείων». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, με αφορμή την επικείμενη αναστολή λειτουργίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας (Π.Γ.Ν.Λ.).
Συγκεκριμένα, ο Θεσσαλός πολιτικός, παραπέμποντας στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθερία» (στις 09.06.17), υπογραμμίζει ότι το Π.Γ.Ν.Λ. «τίθεται πρακτικά εκτός λειτουργίας ‘‘καθώς την ερχόμενη Δευτέρα δεν θα γίνουν προγραμματισμένα χειρουργεία, ούτε έκτακτα που θα προκύψουν λόγω της εφημερίας του’’». Και συνεχίζει λέγοντας ότι «στο εν λόγω Νοσοκομείο ‘‘ανακύπτουν καθημερινά αμέτρητα προβλήματα σε όλα τα επίπεδα, με ελλείψεις υλικών ακόμη και των πιο βασικών, με περιορισμένο προσωπικό σε όλους τους τομείς, με καίριες βλάβες στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό’’. Μάλιστα, όλα τα παραπάνω προβλήματα οφείλονται στην ελλιπή χρηματοδότηση και τον συμπιεσμένο προϋπολογισμό».
«Όπως πληροφορούμαστε», τονίζει ο κ. Χαρακόπουλος, «οι αναισθησιολόγοι παύουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους μη αναλαμβάνοντας το ρίσκο έναντι στους ασθενείς επειδή ο ιατρικός εξοπλισμός για τις αναισθησίες παραμένει ασυντήρητος, καθώς δεν υπάρχουν χρήματα για να πληρωθεί το σέρβις των μηχανημάτων. Κατά πληροφορίες πρόκειται για το υπέρογκο ποσό των 4.000 ευρώ + ΦΠΑ. Και αυτά ενώ τα προβλήματα ήταν σε όλους γνωστά, καθώς, ο ίδιος ο διοικητής κ. Παναγιώτης Νάνος προέβλεψε ότι λόγω των συγκεκριμένων πιστώσεων το νοσοκομείο, το οποίο καλείται να λειτουργήσει φέτος με τον χαμηλότερο προϋπολογισμό που είχε ποτέ, ‘‘δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει μετά το Σεπτέμβριο’’. Τελικώς, αποδείχθηκε ότι τα πράγματα ήταν ακόμη χειρότερα και το κραχ επήλθε 3 μήνες νωρίτερα».
Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι «δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσουμε για την επείγουσα ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων για την απρόσκοπτη λειτουργία του Π.Γ.Ν.Λ., το οποίο καλύπτει μια τεράστια περιφέρεια και εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας. Αναφέρουμε μόνον την πρόταση του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, ο οποίος σε σχετική του ανακοίνωση, αφού εκφράζει την ‘‘έντονη ανησυχία του για την υποχρηματοδότηση του συστήματος υγείας και ιδιαίτερα των Νοσοκομείων της περιοχής’’ ζητά μεταξύ άλλων «την τροποποίηση του προϋπολογισμού και την ενίσχυση του Π.Γ.Ν.Λ. με έκτατο κονδύλι, για να αρθεί η αδικία σε σύγκρισή του με άλλα τριτοβάθμια νοσοκομεία».
Ο κ. Χαρακόπουλος καταλήγει ζητώντας να πληροφορηθεί από τον αρμόδιο υπουργό:
• Αν αληθεύει ότι ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός του Π.Γ.Ν.Λ. είναι ο μικρότερος που είχε ποτέ.
• Αν είχε γνώση των σοβαρών προβλημάτων και ελλείψεων του εν λόγω Νοσοκομείου, κι αν ναι γιατί δεν προέβη εγκαίρως στις απαιτούμενες ενέργειες για την επίλυσή τους.
• Πότε θα δώσει λύση στα προβλήματα του Π.Γ.Ν.Λ. ώστε να αποφευχθεί η επώδυνη για τους ασθενείς και απαξιωτική για ευρωπαϊκό κράτος αναστολή της λειτουργίας του.
• Αν εξετάζει την πρόταση του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας για τροποποίηση του προϋπολογισμού και ενίσχυση του Π.Γ.Ν.Λ. με έκτατο κονδύλι.